Analyse

Her finder du hjælp og ideer til analyse af debatartiklen "Vil du også dømme min far?", skrevet af Thomas Riis og udgivet i Politiken 12/7 2015. I analysehjælpen går vi i dybden med tekstens argumentation, appelformer og sproglige virkemidler. Vi fokuserer især på, hvordan skribenten taler til modtagernes fornuft og føleler (appel til logos og patos), og hvordan han styrker sin troværdighed (appel til etos).  Derudover analyserer vi brugen af eksempler og virkemidler som generalisering, gendrivelse og retoriske spørgsmål.

Teksten er præget af, at Thomas Riis først tager afstand til sin fars dopingsynder, før han går i gang med at forsvare ham. Ved at melde klart ud, at Bjarne Riis har gjort nogle forkerte ting, vinder Thomas Riis noget troværdighed hos modtagerne. Dette fungerer altså som appel til etos. Skribenten er ikke ligesom sin far, og han er i stand til at se kritisk på ham.

De to øvrige appelformer har også vigtige funktioner i teksten. Appel til logos skabes blandt andet af årsagsargumenter, som taler stærkt til fornuften. Appel til patos skabes især af den subjektive indledning og af de eksempler, som Thomas Riis inddrager. Ved at have alle tre appelformer i spil formår skribenten at fremstå overbevisende.

Arbejdsspørgsmål

Vi giver har nogle spørgsmål til teksten, som du kan bruge til at få hul på analysen. Du kan finde svar til spørgsmålene på de følgende sider.

Argumentation og appelformer

Hvordan taler skribenten til modtagernes fornuft?
Se fx på, hvordan han bruger årsagsargumenter til at overbevise om, at pressen ikke formidler hele sandheden.

Hvordan øger det skribentens troværdighed, at han tager afstand til sin fars dopingskandale?

I artiklen gør skribenten brug af et akademisk sprog. Hvordan påvirker det modtagernes syn på ham?

På hvilken måde påvirker det skribentens troværdighed, at han selv er cykelrytter?

Thomas Riis inddrager i artiklen eksempler på, hvordan vi ser på rygere og folk, der kører for stærkt. Hvordan påvirker eksemplerne modtagernes syn på dopede cykelryttere?

Sproglige og retoriske virkemidler

Hvordan virker formuleringer som "Vil du også dømme min far?" og "Folk har skræmmende markante holdninger til ting, de ikke ved noget om" på modtagerne?

Hvordan gendriver Thomas Riis modargumentet om, at han blot forsøger at forsvare sin far?

Kan du finde brug af retoriske spørgsmål i artiklen? Og hvordan virker de på læserne?

Skribenten bruger ofte ”vi” i artiklen. Hvordan påvirker det modtagerne?...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind