Børnehave

Her får du hjælpe til at analysere og fortolke Klaus Rifbjergs digt “Børnehave”.

Resumé

Digtet ”Børnehave” foregår noget tid efter de første digte i ”Under vejr med mig selv”. Det lyriske jeg beskriver i digtet den uge, hvor det gik i børnehave. I et kompliceret og højstemt ordvalg beskriver de første to strofer, hvordan børnene bliver socialiserede. De sammenlignes med en lille hær af nisser, som følger pædagogen rundt. Her er jeget i skikkelse af et kollektivt vi som ét af de mange børn.

I tredje strofe tænker det lyriske jeg tilbage på forholdet til pigen Lone i børnehaven. Lone huskes som uforglemmelig med sin fedtede hænder, og snottet rendende ud af næsen i lange striber. Jeget fortæller det dog begejstret og lyder næsten forelsket i Lone. 

I strofe 4 tiltales digteren Johannes Jørgensen. Jørgensen boede i København omkring århundredeskiftet og blev blandt andet kendt som en lidt tungsindig digter, som skrev om tilværelsens store gåder og problemer. Børnehavebørnenes største problem er dog blot, at de ikke selv kan binde deres snørebånd, hvis de går op.

I strofe 5 beskriver digtet, hvordan mørket hurtigt sænker sig om eftermiddagen. Vi får også synet af en pædagog med et smalt brillestel. Strofe 6 handler om den klistrede havregrød, som børnen...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind