Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Ulykken”. Novellen er skrevet af Tom Kristensen og udkom i 1924 i det svenske tidsskrift Ord och Bild. Den blev senere genudgivet i samlingen Vindrosen: Konfrontationer i 1934. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, kan du læse vores vejledningen til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Erlandsen betvivler den sproglige stils moral             

Novellen tematiserer sin egen sproglige stil. Erlandsen opsøger ulykken for at lade sig chokere. Synet af den ekstreme ødelæggelse og død skal ryste ham og gøre ham i stand til at opleve verden med en ny intensitet. Han kommer for at finde en kunstnerisk skønhed i den voldsomme ulykke, som han vil udtrykke i klare sproglige farver og voldsomme linjer. 

Erlandsens hensigter beskriver meget præcist den sproglige stil i ”Ulykken”. Novellen bruger en virkelig togulykke som afsæt til at skabe et smukt og udtryksfuldt sprog. 

I novellens slutning begynder Erlandsen dog at tvivle på, at det kunstneriske projekt er moralsk forsvarligt. Er det i orden at lede efter skønhed og inspiration i en ulykke, som har kostet adskillige mennesker livet? 

Erlandsen ender med at droppe sine tanker om at omforme ulykkens indtryk til kunst. Han fejer sine planer ned fra skrivebordet og går i stedet ud for at nyde livet. Men ”Ulykken” er et godt bud på, hvad Erlandsen ville have skrevet, hvis han ikke var blevet ramt af samvittighedsnag. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind