Tekster med eventyrlige træk

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om tekster med eventyrlige træk. Opgaven indgik som Opgave 1 til skriftlig eksamen i Dansk A på HF fra den 1. december 2020. Den tager udgangspunkt i Nicole Boyle Rødtnes’ moderne eventyr “Snehvide” fra 2018

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning, hvor du skal undersøge, hvordan de eventyrlige træk i understøtter fremstillingen af de to piger og deres forhold til hinanden. I den forbindelse skal du komme ind på, hvordan hovedpersonen iscenesætter sig selv. 

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af tekstens handling. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og perspektivere til andre tekster med eventyrlige træk.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Rødtnes’ “Snehvide” rummer også andre klassiske eventyrtræk

Det moderne eventyr om Snehvide indeholder flere eventyrtræk, som er generelle for eventyrgenren. Et træk er, at personerne er stereotyper. Med stereotyper mener vi flade personer, der ikke udvikler sig. Det er samtidig figurer, vi kender fra flere eventyr, fx den onde dronning. 

En personkarakteristik af de to piger viser, at de er stereotype personer. Snehvides rolle er at være sukkersød, god og smuk - ligesom prinsessen i folkeeventyr som “Tornerose” og “Snehvide”. TeenQueens rolle er at være misundelig og ond. Dét ændrer sig ikke, og det er let at lave en karakteristik af dem. Deres forhold er desuden præget af fjendskab, fordi den erfarne kvinde ikke kan acceptere, at en ny og smukkere kvinde kommer til. Den konflikt kender vi fx fra “Tornerose” og Grimms “Snehvide”. 

TeenQueen og Snehvides måde at være instagrammere på er også ret stereotyp. Fx er deres hashtags ikke specielt opfindsomme. Andre Instagram-piger kunne være præcis som dem. Det giver alt sammen teksten et universelt præg.

 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Tekster med eventyrlige træk

[1]
Bedømmelser
  • 13-05-2021
    Givet af HF-elev på 2. år
    meget god