Sprog

Dit sprog skal være tilpasset emnet, modtagerne og formålet

Sproget er altid vigtigt i en tale. For det er gennem dit sprog, at du skal engagere dine modtagere. Sproget skal både tilpasses dit emne og dine modtagere. Derfor vil der være forskellige måder at skrive talen på. 

Du bør tænke over formålet med talen. Skal du overbevise modtagerne om dine synspunkter som i en politisk tale? Skal du gøre modtagerne klogere som i en informerende tale? Skal du skabe fællesskab og måske underholde som i en lejlighedstale? 

Vælg talens tone

Formålet afgør den tone eller stemning, som din tale skal have. Skal talen være sørgelig eller humoristisk? Skal du være glad eller vred? Skal du være ydmyg eller autoritær? Skal du være optimistisk eller pessimistisk? Skal du være sikker i din sag eller fyldt med undren? Her er et eksempel, hvor tonen på samme tid er trist og vred:

Jeg kæmper og gør, hvad jeg kan. Jeg slæber på den præstationsrygsæk hver dag. Men det er som om, at den bare bliver tungere og tungere. Det vil jeg ikke finde mig i. Hvorfor er der ikke nogen, der gør noget ved det? Hvorfor er der ingen, der hjælper os? Det er da ikke sådan ungdommen skal være!

Blandingen af det triste og det vrede taler til modtagernes følelser. Det gør det lettere for afsenderen at få dem over på sin side.

Vælg talens stil

Du kan vælge en lav stil med et hverdagsagtigt og enkelt sprog, hvis dit emne og dine modtagere lægger op til det. Hvis modtagerne er på din egen alder kan du endda bruge et ung...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind