Essay om sproglig fornyelse

I denne podcast hjælper vi dig med at skrive et essay om sproglig fornyelse. Det var opgave 3 ved skriftlig eksamen i Dansk A på HHX den 21. maj 2021. 

Vi gennemgår tekstgrundlaget, som består af to tekster. Artiklen ”Er vores ordbog en sur gammel mand?” af Emilie Maarbjerg Mørk, bragt af Politiken den 8. januar 2020, samt et uddrag af Klog på sprog fra DR’s P1 den 31. juli 2020. Derefter giver vi dog nogle gode ideer til, hvordan du kan gribe dit essay an.

Opgaveformuleringen så således ud:

Opgave 3

Skriv et essay om sproglig fornyelse, hvor du blandt andet reflekterer over sprogets betydning for relationen mellem mennesker. Inddrag tekstgrundlaget.

  • I et essay skal du skrive om og reflektere over et emne på en undersøgende og nuanceret måde. Din fremstilling skal indeholde både konkrete eksempler og betragtninger på et højere abstraktionsniveau.
  • Dit essay skal være kendetegnet ved en klar kompositorisk idé samt en selvstændig og sproglig bevidst stil.
  • I dit essay skal du anvende relevant danskfaglig viden og forholde dig til væsentlige elementer i tekstgrundlaget.

I vores podcast tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, så du kan få en god start på dit arbejde med essayet. 

Hvis du vil have mere hjælp til, kan du bruge vores vejledning til essay i Dansk på HHX:

Essay i Dansk

Her kan du få hjælp til at skrive et essay i Dansk på HHX. Vi ser på, hvordan du kan få inspiration til indholdet, og hvordan du skal forberede og bygge dit essay op. Studienets trin-for-trin-vejledning hjælper dig med alt, hvad du har brug for, når du skal skrive indenfor essaygenren.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

De giver et godt eksempel: I Sverige går man mere aktivt ind og konstruerer nye eksempler, fordi de godt vil rykke på betydningen af sproget, så det ikke længere er nedsættende. Pointen med sammenligningen med den svenske ordbogs måde at gøre det på, det kan man også bruge til at sige noget om, hvor sprogændringen egentlig kommer fra. 

I den danske ordbog vil de gerne undgå diskriminerende eksempler, men de vil stadig godt bruge autentiske eksempler, og det giver dem nogle gange udfordringer. De er fast besluttet på, at det sprog, de beskriver, det skal være trukket fra nogle faktisk artikler og noget autentisk sprog, hvor man i Sverige faktisk går skridtet videre og aktivt konstruerer eksempler, som passer til en mere progressiv værdisætning. Altså hvor de fx prøver at lave nogle eksempler, som viser kvinder som stærke og handlekraftige, fordi at man vil gøre op med nogle af fortidens stereotyper. Derfor gør de en centraliseret indsats for at forme sproget og den måde, man snakker på.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Essay om sproglig fornyelse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.