Sprog

Her får du hjælp til sproget i din reportage.

Fortæl i tredje person

Det er vigtigt, at du skriver din reportage i tredjeperson, hvor du beskriver begivenheden og deltagerne udefra. Du må altså ikke skrive "jeg" eller "vi". Den ydre synsvinkel er også vigtig. Du skal gengive, hvad der sker. Men du har kun indsigt i deltagernes tanker og følelser, hvis de direkte giver udtryk for dem.

Du må heller ikke give udtryk for dine personlige synspunkter eller holdninger. Som reporter skal du træde i baggrunden, så din reportage har fuldt fokus på begivenheden.

Skriv i et sanseligt og detaljerigt sprog

Din reportage skal fange og fastholde læseren. Det gør du blandt andet ved at skrive i et sanseligt og detaljerigt sprog, hvor du dykker ned i situationer fra begivenheden. Det er vigtigt, at du holder dig til materialet om begivenheden, så godt du kan. Men du må godt forestille dig, hvordan du ville opleve begivenheden, hvis du faktisk var til stede.

  • Hvad ser du af omgivelser, genstande og personer? Hvordan oplever du lys og mørke, farver og bevægelser?
  • Hvad hører du? Det kan være lyde fra omgivelserne som støj, musik, naturens lyde, stemmer og mange andre ting. Er lyden høj eller lav? Hvilket indtryk giver den?
  • Hvad lugter eller smager du?
  • Hvad gør deltagerne?
  • Hvad siger deltagernes kropssprog og handlinger om deres psykiske følelser? Er de fx glade eller bedrøvede?

Når du beskriver situationerne sanseligt og detaljerigt, så bliver det lettere for din læser at leve sig ind i begivenheden. Det er do...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind