[0]

Prinsessen med de tolv par guldsko

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke det bornholmske folkeeventyr “Prinsessen med de tolv par guldsko”.  Folkeeventyret er nedskrevet af frk. Elise Lindberg, som havde hørt det fra sin mor. Det er udgivet i Svend Grundtvigs Gamle danske Minder i Folkemunde fra 1854. 

Eventyret handler om en ung mand, som opklarer, hvordan landets unge prinsesse formår at slide tolv guldsko op hver eneste nat. Som tak får han prinsessen og ikke bare et, men flere kongeriger. 

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start med teksten. Så gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til fortolkningen. Du kan også lytte til vores podcast, som går i dybden med teksten.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Folkeeventyret udspiller sig i et klassisk eventyrmiljø, som har magiske træk. Det er et miljø med prinser, konger og prinsesser, hvilket også er typisk for eventyr. Lige så typisk er det, at verden er delt i to. Over jorden er der en nogenlunde realistisk verden, som dog indeholder enkelte magiske elementer, f.eks. stokken og kuglen. 

Under prinsessens seng er der en trappe, som fører ned i underverdenen. Her er der tre magiske skove af sølv, guld og diamanter, som viser sig at være fortryllede kongeriger. Der bor også en trold, som hver nat danser med prinsessen. De magiske elementer gør fortællingen spændende og farverig, men mange af dem kan samtidig tolkes symbolsk. Det kommer vi nærmere ind på under sprog

På sin vej møder den unge mand forskellige mennesker og skabninger, der fungerer som hjælpere eller modstandere. Den gamle mand i eventyrets indledning udfylder rollen som hjælper. Han giver den unge mand staven og kuglen, som er magiske rekvisitter, der hjælper ham med at vinde prinsessen. 

Kongen optræder først som en slags modstander. Egentlig forsøger han at hjælpe den unge mand ved at tale ham fra at tage opgave om at løse mysteriet på sig. Kongen er træt af at henrette gode unge mænd til ingen verdens nytte. Han lader sig dog overtale til at lade den unge mand gøre et forsøg. Kongen optræder igen som modstander, da han skal til at henrette den unge mand, som påstår, at han ikke har klaret opgaven. Men da den unge mand endelig fortæller, hvad der er sket om natten, skifter kongen rolle. Han giver prinsessen til den unge mand som belønning. 

Trolden er den mest rendyrkede modstander i eventyret. Det er troldens forbandelse, som forhindrer prinsessen i at kunne blive gift. Fortryllelsen ophæves først, da trolden bliver slået ihjel. Den unge pige, som følger prinsessen til trolden, fungerer også som modstander i eventyret. Hun stikker eksempelvis den unge mand i hælen med en guldnål for at teste, som han sover...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Prinsessen med de tolv par guldsko

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.