[0]

Prinsessen med de tolv par guldsko

Her kan du høre en podcast om det bornholmske folkeeventyr ”Prinsessen med de tolv par guldsko”. Eventyret er nedskrevet af frk. Elise Lindberg, som havde hørt det fra sin mor. Det er udgivet i Svend Grundtvigs Gamle danske Minder i Folkemunde fra 1854.

Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke eventyret. Det kan give dig en god start på dit eget arbejde, hvis du skal fremlægge om det eller skrive en opgave. Du kan dog også lytte til podcasten, hvis du bare vil forberede dig til timerne.

Du får mest ud af podcasten, hvis du har læst eventyret først

Her kan du se et uddrag fra podcasten. Vær opmærksom på, at det er podcasten, du køber adgang til. Vi har ikke nogen skriftlig analysehjælp til eventyret.

Vi skal tale om eventyret "Prinsessen med de tolv par guldsko", og det er Michael og Kasper, som er redaktører i dansk, som jeg har med til at tale om eventyret. Michael, kan du præsentere denne tekst for os? 

Vi skal måske en tur til Bornholm. Eller måske ikke, men det er i hvert fald et folkeeventyr, der stammer fra Bornholm. Det har overlevet i en mundtlig tradition og er på et tidspunkt blevet nedskrevet. Hvis man gerne vil vide, hvem der har skrevet det ned, kan man bruge Google, da vi har været for dovne til at undersøge det i denne omgang. 

Men lad os dykke ned i selve eventyret, som har typiske eventyrtræk, som vi møder i mange eventyr. Der var engang en ung mand, som gik ud i verden for at søge sin lykke. Denne eventyrtid, 'der var engang', er ubestemmelig og skete for noget tid siden. Vi møder den stereotype eller måske flade karakter, som man også kan kalde en ung mand. Og så starter eventyret. Den unge mand, som gik ud i verden for at søge sin lykke, er præsenteret i et formelt sprog, som man kan finde i mange eventyr med små variationer.

Det sætter handlingen i gang. Så vi har et mål for denne mand. Han har et projekt: Han skal ud og søge sin lykke. Men det handler jo også om, at han får nogle egenskaber i første del, fordi han møder en gammel mand, som han er sød mod. Og så får han en stok og en kugle, som kan noget særligt. Stokken kan gøre ham usynlig, og kuglen fungerer som en slags eventyr-GPS, der kan vise ham vej i verden. Samtidig er det jo sjovt nok nogle træfversioner af kongelige regalier, og han får altså både scepter og kugle, så der er noget mere i ham end bare at være en ung mand. Og så bliver han vist hen til en by, hvor der er en prinsesse, der slider tolv par guldsko op, hvilket må være dyrt hver gang.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Prinsessen med de tolv par guldsko

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.