Portrætter i dokumentar­film

Her får du hjælp til at skrive den analyserende artikel om portrætter i dokumentarfilm. I din artikel skal du analysere og fortolke et uddrag af dokumentaren Krigsfotografen. Dokumentaren er instrueret af Boris Benjamin Bertram for DR i 2019.

Opgaven indgik ved skriftlig eksamen i Dansk A på STX 11. august 2021. Opgaveformuleringen så således ud:

Opgave 1

Portrætter i dokumentarfilm
Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger, hvordan mennesker kan portrætteres i dokumentarfilm. I din artikel skal du analysere og fortolke Krigsfotografen (tekst 1 ).

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:

  • At analysere og fortolke de virkemidler, filmen anvender i fremstillingen af Jan Grarup.
  • At vurdere forholdet mellem det autentiske og det iscenesatte i fremstillingen. Du kan perspektivere til et eller flere portrætter i andre dokumentarfilm.
  • At formidle din forståelse af filmen klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning.

Omfang af din artikel: tre-fire normalsider a 2400 enheder (antal anslag inklusive mellemrum)

Vi er i øjeblikket ved at lave opgavehjælpen. Indtil videre kan du høre vores podcast, som hjælper dig godt i gang med din artikel. Vi tilføjer de resterende sider i opgavehjælpen, så snart de er færdige. Du kan også få noget godt ud af vores podcast, hvis du arbejder med udsendelsen i en anden sammenhæng.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Den prøver også gennem nogle virkemidler at vise, hvordan hans arbejde påvirker ham i hverdagen. Det kan fx se i den montage, du lige har været inde på, med alle de her billleder af tragiske situationer. Så bliver der klippet til, at han står i mørkekammeret og er ved at fremkalde billederne. Man ser et nærbillede af hans ansigt i den her uhyggelige belysning, der er i et mørkekammer. Han ser meget plaget ud, og så går han ud og sætter sig i en stol, i en meget eftertænksom positur. De prøvet at vise, at han bliver plaget af sit arbejde. At billederne forfølger ham psykisk, tror jeg, de prøver at vise med hans plagede ansigtsudtryk og så bagefter, hvor han sidder i bar overkrop og ser ret sårbar og eftertænksom ud.

Ja, det er helt sikkert en del af det. Vi ser også en sjov kobling, der næsten må være iscenesat. I startscenen, hvor datteren kommer med studentervognen, skal han give hende en ølbong, som bliver hældt op i en orange tragt. Vi så en orange trangt senere, inde i mørkekammeret. Hvor han bruger den til at hælde fremkaldervæske eller en eller anden væske op. Så der bliver skabt en forbindelse mellem de to orange tragte, som antyder forbindelsen mellem de to dele af hans liv.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Portrætter i dokumentarfilm

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.