Portræt­dokumentar­en

I denne podcast hjælper vi dig med at analysere, fortolke og perspektivere dokumentaren Gadejørgen. Dokumentaren er instrueret af Kristian Nordentoft og blev udsendt på DRTV den 29. juli 2019.

Dokumentaren indgik ved eksamen i skriftlig Dansk A på HF 11. august 2021. Opgaveformuleringen så således ud:

Titel: Portrætdokumentaren

Skriv en analyserende artikel, hvor du undersøger dokumentarer, der portrætterer en person. I din artikel skal du analysere, fortolke og perspektivere Gadejørgen (tekst 2).

I din undersøgelse skal du anvende relevante tekstnedslag og særligt fokusere på:

  • at analysere og fortolke Gadejørgen (tekst 2), idet du bl.a. kommer ind på iscenesættelse, brug af forskellige virkemidler og legen med traditionelle dokumentariske genretræk
  • at perspektivere til det overordnede emne for artiklen, idet du inddrager et eller flere andre eksempler fra fx litteratur, film eller artikler
  • at formidle din tekstforståelse klart for din læser med en fokuseret indledning og en nuanceret afslutning

I vores podcast tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen. Vi giver dig et bud på analyse, fortolkning og perspektivering af dokumentaren, så du kan få en god start på dit arbejde med din analyserende artikel. 

Hvis du vil have mere hjælp til opgaven, kan du bruge vores vejledning til analyserende artikel:

Analyserende artikel

I denne webbog får du hjælp til at skrive analyserende artikel i Dansk på STX og HF. Vi forklarer vi dig, hvordan du skal opbygge din artikel, hvordan du skriver godt og tekstnært, og hvilke fejltyper du skal undgå. Du får også konkrete eksempler på opgaver til topkarakter, som du kan læse og lære af. Alt materialet i webbogen er skrevet af erfarne undervisere, inkl. eksempelopgaverne.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Det med at bruge et tegnefilmsmusical-format er en ekstrem form for iscenesættelse. Fordi de virkelig præsenterer tingene på en bestemt måde, som også bliver meget overdrevet i forhold til, hvordan det bliver vist. Man kunne også sige noget om den visuelle stil. Det minder meget om en animationsserie som South Park, at vi har nogle lidt barnlige og primitive figurer, men alligevel bliver der vist nogle meget blodige og voldsomme scener, men filtreret gennem de her udklippede figurer. Det giver en sjov clash af forskellige elementer i denne her musical.

Også det at selv den kalv, der bliver angrebet af maddiker, fordi faren i plejefamilien, han sætter sine hunde til at angribe den, eller de har gnavet sig ud af buret, må man forstå, den synger med på omkvædet, og maddikerne synger med. De voldelige forældre i familieplejen synger med på omkvædet. Så det bliver lidt komisk. Men vi har nogle træk, der bryder ind undervejs. Sangen den stopper, og Jørgen fortæller på normal dokumentarisk vis, altså med normale dokumentariske træk, om hvordan de her situationer blev oplevet. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Portrætdokumentaren

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.