Podcast

Her kan du lytte til en podcast om Thomas Korsgaards novelle ”Plastikposen". I podcasten går vi tæt på novellen og hjælper dig med at analysere og fortolke den, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om:

00:00 Resumé og komposition

04:00 Fortælleteknik og personer

09:00 Miljøskildring

10:20 Sproglige virkemidler

13:00 Fortolkning og tema

Du kan høre Michael (cand.mag. i Dansk og Filosofi) og Birgitte (cand.mag. i Dansk og Engelsk), som er redaktører i Dansk på Studienet. Signe er vært.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Plastikposen", som er en novelle skrevet af Thomas Korsgaard i 2019, og det er Birgitte og Michael, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om novellen. Birgitte, kan du introducere novellen for os?

Ja, det er en stille og rolig tekst, men samtidig er der også sådan et lille ægteskabsdrama gemt i dem. Der er optræk til storm. Ja, det handler om Kjeld og Mona, som vi fornemmer måske kunne være efterlønnere eller pensionister eller noget i den stil, som bor i en lejlighed og har været sammen i mange år. Og vi fornemmer, at de har sådan nogle faste mønstre, og at hierarkiet mellem dem er måske også på en bestemt måde. Det er måske Mona, der sådan er vant til at diktere, hvad der skal foregå. Og så sker der alligevel nogle ting i denne her tekst, hvor Keld måske gør en form for oprør.

Man kan jo sige, den har en meget lang indledning. Altså der hvor Keld han sidder. Der hænger sådan en plastikpose, der er hængt der i over to år, så man har næsten ideen om, at han har siddet i to år ude på altanen og været irriteret over denne her plastikpose. Vi hører, der er optræk til blæsevejr, "et rigtig ruskende og godt et af slagsen". Det er nærmest dækket direkte tanke, som også giver os et fingerpeg om det, du sagde med alderen. Og vi hører også, han taler om senere, at han godt kunne tænke sig at danse eller drikke "sjusser". 

Og så navnene også, Kjeld og Mona, det understøtter det, du siger med alderen. Men han får taget sig sammen til faktisk at gøre noget. Og så kan vi kalde det en begivenhed, eller vi kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind