Podcast

Her kan du høre vores podcast om digtet ”Oplysning” af N.F.S. Grundtvig. I podcasten diskuterer vi, hvordan digtet kan forstås og tolkes. Podcasten giver dig en god introduktion til digtet, som kan hjælpe dig med din egen analyse og fortolkning. 

Digtet kendes også under navnet “Er Lyset for de Lærde blot”, som er det navn, vi bruger i vores podcast.

Medvirkende

Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Oplysningsprojektet her har en særlig kraft i Norden, sådan som jeg læser strofen. Og det bliver koblet med et naturfænomen som nordlys, som bliver set funkle på himlen. Det at midsommerens den bolde sol vil ej for midnat vige. Det er, som om naturen selv fortæller os, at oplysningen har særligt gode vilkår i Norden. 

[…] 

Vi har en modsætning mellem kroppens rige og himlen der funkler. Det er en typisk romantisk modsætning mellem den materielle kropslige verden og en særlig himmelsk indsigt. Men her foregår noget begge steder. Lyset er både i himlen og er her, hvor vi er her og nu. Det er også et andet typisk romantisk træk, hvis vi skal opholde os lidt ved det. Besjælingen, hvor solen er ”bold”. Det er ikke et ord, man længere bruger om personer. Men det kunne godt være en personlig egenskab. Her er det solen. Vi kender udtrykket fra engelsk, hvor det betyder modig, ivrig og kompetent. 

[…] 

En sol, der bringer lyset til Norden. Vi skal måske også lige runde den sidste strofe, som nærmest er en programerklæring for den højskolebevægelse, som Grundtvig siden kommer til at grundlægge…...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind