Oplysning

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet ”Oplysning”. Digtet er skrevet af N.F.S. Grundtvig og er udgivet i sanghæftet 28de Mai i det Danske Samfund fra 1839. Digtet kendes også under titlen ”Er Lyset for de Lærde blot”.

Du får hjælp til at forstå digtet gennem baggrundsviden og en forklaring på digtets indhold strofe for strofe. Derefter giver vi dig hjælp til at analysere og fortolke det. 

Du kan også vælge at lytte til vores podcast, som hjælper dig godt i gang med at forstå digtet. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

De retoriske spørgsmål skaber fællesskab

Lige fra den første strofe er digtet præget af retoriske spørgsmål. Nogle af dem besvares konkret i digtet, andre af dem får kun antydet et svar. I første strofe stiller digtet spørgsmålet:

Er Lyset for de Lærde blot
Til ret og galt at stave?

Svaret er allerede givet på forhånd, når sangen synges af almindelige mennesker. De ved godt, at de også har krav på at oplysning. Men strofen svarer også på spørgsmålet. Svaret er klar nej, fordi lys er en gave fra himmelen. Konkret i form af morgensolen, der oplyser bøndernes arbejde, mens ”de Lærde” dovent sover længe. Billedligt i form af lyset som en gave fra Gud.

Nei, Himlen under Flere godt,
Og Lys er Himlens Gave,
Og Solen staaer med Bonden op,
Slet ikke med de Lærde,
Oplyser bedst fra Taa til Top,
Hvem der er mest paafærde

Spørgsmålene har den virkning, at de kan engagere dem, der synger med. Samtidigt understøtter de digtet som oplysning i sig selv. Ordene stiller spørgsmål, som vi kan tænke over og derved blive mere oplyste selv. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Oplysning

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.