Fortælleteknik

Novellen har en jegfortæller

”Opgang” af Pia Juul er fortalt af en jegfortæller. Vi kan se, at det er en jegfortæller, der fortæller historien allerede fra første sætning:

Jeg synes jeg er i min gode ret, det kan jeg ikke lægge skjul på, selv om jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at skjule det; spørgsmålet er bare om jeg kan.

Stedordet ’jeg’ afslører, at der er tale om en jegfortæller. Vi kan også bruge begrebet førstepersonsfortæller. Det betyder det samme. 

Citatet ovenfor viser også, at jegfortælleren har en stor interesse i at præge, hvordan den bliver fortalt, for historien handler i bund og grund om hans egen opførsel og moral. Jegfortælleren reflekterer derfor også over, hvordan folk ville reagere, hvis han fortalte historien:

Nogen ville sikkert sige sådan til mig: Det kan jeg godt forstå, ville de nok sige, hvis jeg fortalte dem om det. At du er sådan lidt. Selv om det er forkert hvad du har gjort; du er godt klar over at det var forkert? Ja! Ja, ja! Forkert.

Jegfortælleren fortæller altså historien om fru Friis for at overbevise sig selv og os læsere, om at han faktisk var i sin gode ret til at sparke den gamle dame ned ad trappen. Fortællingen virker derfor både til at være vendt indad mod fortælleren selv og udad mod os læseren.

Virkning

Brugen af jegfortæller har flere virkninger i ”Opgang”. Fortællersynsvinklen betyder først og fremmest, at vi oplever alle begivenhederne fra jegfortællerens perspektiv. Det er ikke nødvendigvis et objektivt faktum, at fru Friis’ opførsel er påtrængende og ube...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind