[0]

Om kvinders rettigheder

Her får du hjælp til at analysere og fortolke Ludvig Holbergs tekst ”Om kvinders rettigheder”. Teksten er et uddrag fra Helte Historier, som udkom i 1739. 

Her bruger vi det uddrag, som Thomas Bredsdorff har i sin bog Oplysningen fra 2004. Det er også Bredsdorff, som har lagt titel til uddraget. Titlen er altså ikke Holbergs oprindelige.

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan få dig godt i gang med teksten. Derefter får du hjælp til din analyse og fortolkning, hvor vi kommer ind på genren, kompositionen, synspunkterne samt sproglige og retoriske virkemidler før vi tager fat på tekstens tema og budskab.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

”Om kvinders rettigheder” tematiserer opfattelsen af kvindekønnet i tekstens samtid. Holberg viser med stor humor, at almindelige forestillinger og argumenter mod at inddrage kvinderne i vigtige samfundsanliggender, faktisk er ret absurde. Og de er ikke kun absurde, de giver også anledning til et stort spild af gode evner. 

Her trækker Holberg på den grundlæggende idé, at alle mennesker har bestemte evner, som ligger til deres natur. Man kommer længst som samfund, hvis man forstår at bygge på de naturlige evner.

Mellem linjerne står det tydeligt, at kvinder har præcis de samme intellektuelle egenskaber som mændene. Derfor er det et enormt spil for et samfund at udelukke dem. Teksten afviser også argumentet om, at kvinder ikke kan arbejde med vigtige ting på grund af børnefødsler. Holberg erkender, at det kan holde kvinder væk fra deres arbejde nogle uger om året. Men det er ubetydeligt i forhold til mænd, der kan være inkompetente hele året.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Om kvinders rettigheder

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.