Nyhedskriterier

Nyhedskriterierne er et redskab, som du kan bruge til at vurdere, hvordan en nyhed fungerer som nyhed, og om nyheden er god eller dårlig. Når man taler om en nyhed, kan man tale om, at den er væsentlig, er aktuel, er sensationel, er konfliktfyldt eller skaber identifikation hos læseren. Normalt har alle nyheder de fleste værdier i sig, men de vil fremtræde i større eller mindre grad i den enkelte nyhed.

Væsentlighed

Nyheder, som du kender dem fra avisen, handler ofte om samfundet. Når man taler om væsentlighed i forbindelse med nyhedsværdierne, betyder det samfundsbetydning. Når du skal vurdere, hvor væsentlig en nyhed er, skal du altså kigge på, hvor stor betydning nyheden har for samfundet.

Eksempel på en nyhed med høj væsentlighed: 

 ”Anders Fogh Rasmussen løj om grundlaget for den danske deltagelse i krigen mod Irak.”

Nyheden her er væsentlig for alle borgere i samfundet på enormt mange måder, fordi vores Folketing og regering besluttede sig for at bekrige et andet land. Det kostede mange liv og mange penge. Den er også væsentlig, fordi vi har en nedskreven regel om, at ministre ikke må lyve for Folketinget – og dermed folket.

Eksempel på en nyhed med lav væsentlighed: 

”Anni Fønsby har slået op med sin partner, Erik Damgaard.”

Grundlæggende er Annie Fønsbys parforhold fuldstændig ligegyldig for samfundet som helhed, og derfor er nyheden meget lidt væsentlig.

De fleste nyhedsmedier vil gerne være betydningsfulde for samfundet, og derfor prioriterer de væsentlighed højt som nyhedsværdi. De forstår sig selv som en slags ”samfundets vagthund”, der undersøger og afslører politikere og andre magthavere, når de laver noget forkert. Det er forskelligt fra medie til medie, hvor højt de prioriterer væsentlighed, men generelt kan man sige, at en meget væsentlig nyhed også vil blive prioriteret ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind