Personkarakteristik

Den vigtigste person i ”Slik” er jegfortælleren Thomas. Analysen fokuserer på hans sprog og handlemåde, der bl.a. afslører, at han er styret af sine følelser. Vi ser også på, hvordan konens handlemåde viser os, at hun er en passiv person. Vi gennemgår også, hvilken virkning det har, at personerne er almindelige, og vi kigger på forholdet mellem fortælleren og konen, der virker til at ændre sig markant i novellens slutning.…

...

Fortællerens sprogbrug og handlemåde viser læseren, at han er styret af sine følelser

Fortælleren i ”Slik” er manden Thomas. Vi får ikke nogen introduktion til ham som person. Det betyder, at det eneste, vi ved om ham, er det, vi møder i novellen. Fortælleren virker generelt til at være en person, der er styret af sine følelser. Der skal fx ikke meget til, før at fortælleren bliver vred.

Konen beskyldes for tyveri, og fortælleren reagerer me…

...

Konens handlemåde viser læseren, at hun er passiv

Fortællerens kone bliver anklaget for butikstyveri i ”Slik”, men modsat fortælleren reagerer hun meget passivt på anklagen. Konen virker i første omgang til at synes, at situationen er pinlig: ”Røde plamager bredte sig på din hals og ned mod brystet”. De røde pletter afslører, at konen er utilpas ved situationen, og at hun ikke er i kontrol over sin kropslige reaktion.

Fortællerens kone i ”Slik” virker generelt meget bange og opgivende. Hun siger ikke selv fra, da butiksdetektiven vil tage hende med ud bagved. Hun …

...

Personerne er almindelige

Personerne i ”Slik” er almindelige. Ægteparret i novellen køber fx ind efter en indkøbsseddel i et ganske almindeligt supermarked. Vi føler, at vi får indblik i deres hverdag, fordi vi får små detaljer med, som fx at de køber to poser blandet slik.

Der optræder også andre helt almindelige personer i novellen. Den unge pige bag kassen er en helt almindelig kassemedarbejder, der bliver skræmt og ked af det, da fortælleren bliver aggressiv. Mange kunder s…

...

Fortælleren og konens forhold ændrer sig i løbet af novellen

Fortælleren og konen virker tætte og kærlige over for hinanden i begyndelsen af novellen. De er på indkøb sammen, og de deler en chokoladebar, selvom de ikke må. Fortælleren kender også konens familie godt, fordi han ved, at hendes mor har været på Bali, hvor hun har købt en flettet indkøbskurv.

Deres forhold virker også stærkt, da konen bliver anklaget for tyveri. Fortælleren tager hende med det samme i forsvar, og da hun bliver bedt om at gå med buti…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind