Analyse

"Slik" er en typisk novelle med postmodernistiske temaer. Den skildrer et øjeblik i en moderne virkelighed, hvor menneskelige relationer går skævt. En mand går amok i en dagligvarebutik, fordi hans kone beskyldes for at stjæle, og han reagerer både med grimme ord og voldelige handlinger.

Hovedpersonen i novellen er jegfortælleren Thomas. Han virker som en aggressiv person, og det ser vi både i hans sprog og handlinger. Vi kigger også på konens handlemåde og på forholdet mellem Thomas og konen. Vi gennemgår også, hvilken virkning det har, at personerne er almindelige.

Novellens miljø er også karakteriseret af det almindelige. Novellen foregår i en almindelig dagligvarebutik, som vi som læsere let genkender. Vi kigger udover butikkens miljø også på modsætningen mellem butikkens orden og Thomas’ ukontrollerede vrede og på den kritiske beskrivelse af miljøet. 

Det hverdagsagtige og almindelige præger også sproget i ”Slik”. Den sproglige stil er lav, og personerne bruger mange bandeord og slangudtryk. Novellen har til gengæld ikke meget billedsprog, og vi kigger på, hvilken virkning det har. Titlen ”Slik” har særlig betydning, og det kigger vi også på i afsnittet om sproget i novellen.

Fortælleteknikken er tydeligt præget af, at novellen har en jegfortæller. Synsvinklen er indre, hvilket gør, at vi ser alting fra jegfortællerens synsvinkel. Historien fortælles ved hjælp af medsyn i ”Slik”, og det gør novellens handling mere nærværende for os. Fremstillingsformen er scenisk, og det gør også, at vi føler os tættere på begivenhederne i novellen.

Novellens komposition er lineær. Begivenhederne bliver fortalt kronologisk, og der er ikke spring i tid eller sted. Der er en in medias res-begyndelse, og vi kigger på, hvad det har af virkning for novellen. Vi gennemgår også, hvad vendepunktet er, og hvordan den åbne slutning påvirker os som læsere.

”Slik” har flere af novellegenrens kendetegn, og vi gennemgår derfor kendetegnene, så det bliver tydeligt, hvilke genretræk ”Slik” har. Vi kigger bl.a. på det korte handlingsforløb og det afgrænsede miljø. Vi gennemgår også, hvilken betydning det har, at ”Slik” overdriver novellegenrens kendetegn ved at have vendepunktet meget tidligt i novellen.

De følgende sider giver dig en række spørgsmål til novellen, og derefter kommer en analyse af ”Slik”. Analysen kan bruges i din forberedelse til et mundtligt oplæg eller til en skriftlig opgave. Vi folder pointerne ud i analysehjælpen, hvilket betyder, at begreber og pointer bliver grundigt forklaret undervejs. Vi folder alle pointerne ud, for at du nemmere kan forstå teksten, men det gør også, at du nemmere kan gennemskue, hvad vi gør, når vi analyserer en novelle som ”Slik”.