Fortælleteknik

I dette afsnit koncentrerer vi os om ”Bulbjerg”s fortælleteknik. Først ser vi på, at den åbenlyse jegfortæller gør, at vi som læsere oplever fortællingen set med hans briller. Herefter ser vi på, hvordan der bruges indre synsvinkel, hvilket betyder, at fortælleren er meget subjektivt vurderende.

Novellen bliver fortalt med medsyn, og det skaber nærvær for os som læsere. Vi kigger også nærmere på fortælletempoet i novellen, der er meget varierende og kan fortælle os noget om fortællerens oplevelse af de forskellige scener.

Den overordnede fremstillingsform i novellen er scenisk, og vi ser på, hvordan det betyder, at vi som læsere derfor nærmest ser handlingen udspille sig foran os, som en scene i fx et teater. Til sidst ser vi på, hvordan der både bruges tankereferat og dialog i novellen, hvilket på den ene side skaber et subjektivt blik på tingene, og på den anden side skaber en objektiv distance til handlingen.…

...

Historien fortælles af en åbenlys jegfortæller

“Bulbjerg” bliver fortalt af en åbenlys jegfortæller, hvilket betyder, at fortælleren er synlig for os og optræder som en person i teksten. Dette jeg er selv en del af novellens handling, og vi kan identificere ham som Annes mand og Sebastians far. Jegfortælleren har alt…

...

Synsvinklen er indre

”Bulbjerg” har en indre synsvinkel eller indefra-syn. Synsvinklen betyder, at vi lærer fortællerens indre tanker og følelser at kende. Vi får også præsenteret nogle minder, hvor fortælleren tænk…

...

Novellen er fortalt med medsyn

”Bulbjerg” er fortalt med medsyn, hvilket betyder, at den fortalte tid og fortælletiden er den samme. Vi kan også sige, at handlingen udspiller sig samtidigt med, at den fortælles. Dette kan vi se ved, at fortælleren ikke ved, hvad der kommer til at ske på forhånd. Eksempelvis ved fortælleren ikke, at de kommer til at køre galt, og a…

...

Fortælletempoet i novellen er varierende

Fortælletempoet i ”Bulbjerg” er varierende, dvs. der bliver skiftet mellem et meget højt og hektisk fortælletempo og et mere roligt og lavt fortælletempo. Fortælletempoet i ”Bulbjerg” er dog ikke særligt højt sammenlignet med andre tekster. Alligevel varierer tempoet meget inden for tekstens eg…

...

Fremstillingsformen i “Bulbjerg” er scenisk

Fremstillingsformen i novellen er overordnet scenisk. En scenisk fremstillingsform betyder, at novellen zoomer ind og viser begivenhederne lidt ligesom en scene fra en film eller et teaterstykke. H…

...

Novellen benytter sig af dialog

“Bulbjerg” bruger flere steder dialog, dvs. citerer samtaler mellem fx Anne og jegfortælleren. Vi kan se et eksempel på dialog i novellen her, hvor fortælleren taler med …

...

Novellen bruger tankereferat

Et tankereferat betyder, at en persons indre tanker bliver refereret. “Bulbjerg” bruger flere steder tankereferat af jegfortællerens indre tanker. Vi kan se tankereferaterne, når fortælleren mindes og tænker tilbage på noge…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind