Resumé

Jeppe Aakjærs digt ”Naar Rugen skal ind” handler om en bondefamilie, der skal bringe deres høst af rug i hus. Det voksne jeg i digtet ser tilbage på sin barndom og gengiver det hårde, men også næsten festlige arbejde med at få høsten sikkert på plads i gårdens lade.

Digtet fortælles primært fra barnets synsvinkel og kan inddeles i tre dele. Strofe 1-3 anslår jegets tilbageblik og beskriver familiens forberedelser til dagens arbejde. Digtet begynder om morgenen, hvor moderen folder et klæde ud, som negene skal lægges på, så de ikke bliver beskidte. Faderen beder Gud om godt vejr til arbejdet, så høsten ikke bliver våd. Rugen beskrives desuden som en fin gæst. Den er hele digtets omdrejningspunkt. 

I strofe 4-8 går selve arbejdet med at løfte negene ind i laden i gang, og vi følger familiens hårde arbejde. Det er især moderens udmattelse, der står i centrum i disse strofer, men også barnets forventningsfulde glæde ved høstarbejdet. 

I strofe 9-11 afsluttes digtet med, at dagen er slut, og høsten er kommet i hus. Familien kan gå trætte, men lettede i seng. Faderen beder sin aftenbøn og takker formentlig Gud for en vellykket høst. 

Digtet bevæger sig altså fra morgen til aften og beskriver negenes rejse ind i laden.