Naar Rugen skal ind

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Naar Rugen skal ind” af Jeppe Aakjær. Det kendes også under titlen ”Nu er det længe siden”. Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af digtet, og vi hjælper dig også med at fortolke det. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele digtet med forklaringer.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen:

Den indre komposition har elementer af lineær og cirkulær

Digtets indre komposition skrider lineært frem, idet den beskriver en bondefamilies arbejde over én dag med at bringe rugen ind, dvs. at få høsten i hus. 

Digtets lineære handlingsforløb kan inddeles i en begyndelse, en midte og en slutning. I strofe 1-3 hører vi om forberedelserne til dagens arbejde. Det er morgen, moderen breder et klæde ud at ligge kornnegene på, mens faderen beder til Gud om en god høstdag. 

I strofe 4-8 udfolder selve arbejdet med at få negene ind i tørvejr i laden sig. Her er det primært moderens hårde slid, der står i centrum, og børnenes leg.

I strofe 9-11 afsluttes digtet med, at gården går til ro efter dagens anstrengelser. Digtet giver på denne måde indblik i en hel dags arbejde med at få høsten ind. Vi følger bondefamilien fra morgen til aften, og vi ser arbejdet udfolde sig fra barnets perspektiv. 

Dog har den indre komposition også et element af cirkelkomposition. Både første og sidste strofe nævner nemlig, hvordan faderen beder til Gud. Det viser, at de fattige bondefamilier dengang var religiøse, men giver samtidig hele høsten et højtideligt, rituelt præg. Det er en festdag, fordi kornet betyder så meget for familiens økonomi.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Naar Rugen skal ind

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.