Jødedom

I dette kompendium giver vi et overblik over jødedommen med noter, der dækker pensum i Religion B og Religion C. Derudover giver vi en gennemgang af jødedommens helligtekster og en liste over væsentlige begreber.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores kompendium:

Den mundtlige lov – Talmud

Den jødiske tradition siger, at Moses også fik åbenbaret en mundtlig lov sammen med den skriftlige. Denne skulle overleveres mundtligt fra generation til generation. På grund af forfølgelser af det jødiske folk i de første par århundreder efter Kristus, bliver det dog nødvendigt at nedskrive de mundtlige overleveringer, så de kunne bevares for eftertiden. Nedskrivningen af den mundtlige åbenbaring hedder Mishnah og er det næsthelligste skrift i jødedommen efter Torahen. Den kaldes indimellem også den mundtlige Torah.

I de efterfølgende århundreder (300-500 e.Kr.) bliver tidlige rabbineres kommentarer til, analyser af og diskussioner om Mishnah samlet i et værk, som kaldes Gemara. Dette er et vigtigt værk, men betragtes dog ikke nødvendigvis som et helligskrift, men som menneskers udlægning af den mundtlige Torah.

De to værker, Mishnah og Gemara, har fået samlebetegnelsen Talmud, som betyder “studium”.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jødedom

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.