Sproglige og retoriske virkemidler

På denne side kigger vi nærmere på, hvordan Christina Anderskov bruger sproglige og retoriske virkemidler. Du kan bruge siden som hjælp til at analysere sproget i kronikken.…

...

Subjektiv stil aktiverer læserens opmærksomhed

Christina Anderskov skaber en subjektiv sproglig stil ved at være klart til stede som ’jeg’ og bygge teksten på sine egne erfaringer og oplevelser:

Da jeg blev født en solskinsdag i august 1976, tog sygeplejersken mig om nakken og holdt mig op i mod lyset, der strømmede gennem Rigets store vinduer. Hun konkluderede, til min unge mors rædsel, at jeg var blind og åndssvag.

Citatet, som er første afsnit i kronikken, sætter tonen for kronikken, hvor læsere…

...

Brug af ”du” og talesprog skaber en samtale med læseren

Christina Anderskovs tekst formår også at skabe en form for samtale direkte med læseren. Det opnår hun ved to sammenhængende virkemidler. Hun henvender sig direkte til læseren ved at skrive ’du’, og hun skaber en form for samtale ved at bruge talesprogstræk:

Hvis du nu sidder og tænker, tør øjnene, så er det yderst simpelt at prøve, hvordan det er at se en anelse anderledes ud i Danmark anno 2015. I dare you!

I citatet står “tør øjnene” og “I …

...

Ordet ”råbe” understreger de krænkende kommentarer

Christina Anderskov bruger ordet ”råbe” mange steder i sin kronik. Det er et stærkt værdiladet ord, som udtrykker en aggressiv måde at kommunikere på. Anderskov bruger det til at omtale krænkende kommentarer om hendes (og andres) udseende:  

Du kunne selvfølgelig aldrig finde på at råbe ad mig i Netto. Du kunne heller ikke finde på at give dit barn baby-makeup på, og da slet ikke fortælle dit barn, at udseende er det vigtigste i verden. Men hvis d…

...

Ironi skal få læseren til at tænke efter

Christina Anderskov bruger mange steder ironi til at understrege sine synspunkter. Ironien har den fordel, at den både rummer en alvorlig side og en humoristisk side. Hun bruger den især i kombination med direkte henvendelse til læseren:

Vil du give dit barn en garanti for aldrig at blive mobbet, aldrig at stå udenfor, altid være elsket og klare sig godt og smertefrit her i livet - en ægte lille smuksak af en prinsesse - så skynd dig at få opereret den lill…

...

Superhelt og firewall er metaforer for personlig styrke

I kronikken skriver Christina Anderskov også om, hvordan hun er kommet frem til at bruge de mange krænkelser som en styrke. Her bruger hun to metaforer: Superhelten og den personlige firewall. Ved at bruge metaforen superhelt beskriver Anderskov, hvordan hun er blevet et stærkt menneske, som samtidigt er blevet meget udadvendt.

Faktisk er jeg blevet lidt af en superhelt: altid parat. Altid parat til at afværge en sårende bemærkning med et kæm…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind