[0]

I ruiner (uddrag)

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke et uddrag fra I ruiner. Romanen er skrevet af Morten Pape i 2021. Uddraget, som har titlen ”Nedskrivninger”, er det første kapitel af romanens anden del, som hedder ”Katastrofer”.

I uddraget møder vi jegfortælleren Amanda og hendes familie, som er i krise, fordi Amagerbanken er gået konkurs. Ikke alene arbejder moren i banken, men faren har investeret hele deres opsparing i bankens aktier. 

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start med teksten. Så gennemgår vi de centrale dele af analysen. Til sidst får du hjælp til at fortolke teksten.

Uddraget indgik i opgave 1 ved eksamen i Skriftlig Dansk A på HHX den 7. december 2023. Vi giver dig også hjælp til at komme godt i gang med din opgave. Du kan dog sagtens bruge analysehjælpen her, hvis du arbejder med uddraget i en anden sammenhæng.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Teksten er et uddrag fra en roman. De cirka fire sider er taget fra en roman på over 600 sider. Det er værd at huske på, når du skal analysere uddragets komposition. Uddraget er fra indledningen ”Katastrofer”, som er titlen på romanens andel del. Uddraget gengiver det første kapitel af anden del i sin helhed. Kapitlet har titlen ”Nedskrivninger”. 

Teksten er altså kun en meget lille del af en større sammenhæng. Derfor giver det ikke mening at bruge lige så meget energi på analysen af kompositionen, som man ville, hvis der var tale om en novelle. Det giver f.eks. sig selv, at slutningen er åben, da uddragets slutning ikke er romanens slutning. Uddraget viser kun et lille glimt af familiens fortælling, som bliver foldet ud over flere hundrede sider. 

Selvom der er tale om et uddrag, kan det stadig give mening at analysere indledningen. Uddraget er som sagt fra indledningen af romanens anden del, og anslaget sætter stemningen for denne del af romanen. Det er bemærkelsesværdigt, at indledningen er skrevet i datid, mens resten af uddraget er skrevet i nutid. Jegfortælleren Amalie ser altså tilbage på begivenhederne fra et senere tidspunkt – hun har bagudsyn, som det hedder med et danskfagligt begreb:

Mandag morgen. Hvis der nogensinde fandtes en ægte mandag morgen, så var det dagen efter nyheden om krakket. En af de mørkeste vinterdage jeg overhovedet kan erindre.

Indledningen lader os forstå, at jegfortælleren beretter om dagen i bagklogskabens lys. Hun ved, hvad begivenhederne senere kom til at betyde for familien. Hun forstod det ikke fuldt ud, mens det stod på, men nu ved hun, at det ikke kun var en mørk dag i konkret betydning. Det var også en mørk dag i overført betydning, fordi Amagerbankens krak sendte familien ud på en voldsom nedtur. Indsættes af redaktør.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

I ruiner (uddrag)

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.