Analyse

Få hjælp og inspiration til analyse af ”Hvor ligegyldig er Lukas Graham?”, skrevet af Rune Toftegaard Selsing og udgivet i Jyllands-Posten 16/4 2016. På de næste sider går vi i dybden med tekstens sprog, argumentation og målgruppe. Vi har også en vurdering af, om teksten formår at overbevise modtagerne.

Sproget i artiklen er præget af, at Rune Toftegaard Selsing skriver i en høj stil med akademiske formuleringer og mange fremmedord. Skribenten bruger også sproglige virkemidler som generalisering, ironi og retoriske spørgsmål. Argumentationen kan analyseres ved hjælp af appelformerne, patos, logos og etos. Skribenten taler både til modtagernes følelser (patos) og fornuft (logos), og han bygger troværdighed op gennem sin skrivestil og ved at inddrage to kendte filosoffer. At bygge troværdighed op kaldes appel til etos. Tekstens målgruppe afspejles af mediet, skrivestilen og inddragelsen af filosofferne.

I vurderingen viser vi, hvordan artiklen er effektiv i forhold til målgruppen. Men vi ser også på svagheder ved tekstens argumentation og brug af virkemidler. Selvom teksten er overbevisende, er den ikke 100 % saglig. Den benytter sig i nogen grad af indirekte og manipulerende argumentation.

Arbejdsspørgsmål til analyse

Herunder giver vi nogle spørgsmål, som du kan bruge til at få hul på din analyse af teksten. Du kan finde mulige svar på de følgende sider.

Sproglige virkemidler

Hvordan virker det på modtagerne, at Selsing stiller spørgsmål til dem? (fx  i manchetten)

Hvordan påvirker det læserne, at skribenten omtaler moderne musik som "nuets ga-da-gungtoner, evigt akkompagnerede af storvrængende sangere"?

Hvordan virker brugen af akademisk sprog og fremmedord i teksten?

Kan du finde eksempler på brug af ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind