Fortælleteknik

Fortælleren er en jegfortæller

Regitze er jegfortælleren i ”Globryllup”. Vi ser altså begivenhederne fra Regitzes synsvinkel. Vi har desuden adgang til Regitzes tanker og følelser. Adgangen er dog begrænset, hvilket gør, at brugen af en jegfortæller virker anderledes i ”Globryllup”, end det oftest er tilfældet.

Vi kan allerede i indledningen se, at der er tale om en novelle med jegfortæller:

Jeg har forvildet mig ind i kirken efter en pludselig indskydelse. Det var en fejl, at jeg steg af bussen her i byen. Jeg skulle have ventet, til vi nåede sommerhusområdet, men lige pludselig blev jeg i tvivl om, hvor vi var. Jeg steg af uden at spørge.

Jegfortælleren er selv en del af den historie, hun fortæller. Hun har derfor ikke det fulde overblik over begivenhederne. Hun har desuden en interesse i det fortalte, som en tredjepersonsfortæller ikke ville have. Vi bliver derfor nødt til at overveje, om Regitze er en pålidelig fortæller.

Er Regitze en pålidelig fortæller?

Hun kan tage fejl og fremstille begivenhederne fejlagtigt, fordi hun ikke har det fulde overblik. Hun kan være direkte uærlig, fordi hun har en interesse i at fremstille begivenhederne og sig selv på en bestemt måde.

Vi må derfor overveje, om Regitze er pålidelig, når hun fortæller, hvordan hun er havnet i kirken.

Hun fortæller, at hun ved ”en fejl” steg af bussen for tidligt. Hun kunne have spurgt buschaufføren til råds, men det gjorde hun ikke. Forklaringen på dette er muligvis, at Regitze er lidt tilbageholdende og forsagt. En anden mulig forklaring er, at hun står af bussen med vilje, da hun ser, at der er skal til at være bryllup i den nærtliggende kirke.

Regitze fortæller, at hun dernæst har ”forvildet” sig in...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind