Sproglige og retoriske virkemidler

Stilen er højtidelig, men upoleret og vred

Glenn Bechs nytårstale er skrevet i en ret højtidelig sproglig stil, som samtidig lader en rå vrede skinne igennem. Et godt eksempel er her:

Vi lever i et klassesamfund. At denne kendsgerning gøres til et spørgsmål, vidner om en sådan mangel på samvittighed, at dem, der forsøger at slette sporene af al den sociale vold og tidlige dødsfald, som et sådant samfund producerer, må opfattes som medskyldige. 

Først en kort, konstaterende sætning, der nøgternt konstaterer, at vi lever i et klassesamfund. Der er noget udfordrende og konfronterende over den korte sætning. Klassesamfundets eksistens er et faktum, som Bech slet ikke mener er til diskussion. 

Den næste sætning er lang og snørklet. Sproget er stift og køligt som i en akademisk afhandling. Men læser man efter, ser man, at det faktisk er en rasende anklage rettet mod dem, der nægter, at vi lever i et klassesamfund. Bech antyder ligefrem, at man er medskyldig i, at en masse mennesker dør for tidligt, hvis man ikke anerkender, at vi lever i et klassesamfund. 

Sproglige figurer understreger budskabet og vreden

Talen benytter sig af forskellige sproglige figurer som f.eks. gentagelse og opremsninger. Oftest med det formål at understrege budskabet og tale...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind