Kroppens organsystemer

Biologi C, B og A + Biotek A.

Et organ er en samling af forskellige væv (dvs. forskellige celletyper), som udfører en bestemt opgave i kroppen. Et organsystem er flere forskellige organer, der arbejder sammen om at løse en opgave.

Menneskekroppen har 11 organsystemer. Her på siden får du en oversigt over alle kroppens organsystemer.

Dit kernestof om kroppens organsystemer varierer afhængig af din uddannelse og dit fagniveau. Vælg en fold ud-boks på listen herunder for at se, hvilke organs…

...

Skeletsystemet

Skelettet består af knogler, som beskytter de indre organer og danner understøtning for musklerne. Musklerne stabiliserer kroppen og kan skaber bevægelse i de forskellige kropsdele, fordi musklerne fæstner til skelettet. Røde og hvide blodlegemer dannes desuden i knoglemarven.

...

Hud, hår, negle og slimhinder

Kroppens ydre lag består af hud, hår og negle, som beskytter kroppen mod fysisk skade fra omgivelserne og mod unødigt tab af vand fra cellernes overflade. Hud og hår medvirker også til at regulere kropstemperaturen, da hudceller kan afgive og fordampe vand gennem svedkirtler, og hår holder på varmen. Slimhinderne er også en del af kroppens beskyttende overflade. Det gælder f.eks. slimhinderne i munden eller tarmen, der afgrænser og beskytter kroppen indadtil.

...

Lymfesystemet

Lymfesystemet er et system af kar, der forgrener sig i hele kroppen. Lymfekarrene opsamler væske, der siver ud fra kapillærerne. Kapillærerne er de mindste blodkar, som stofudvekslingen fo…

...

Urinvejssystemet

Urinvejssystemet består af nyrerne, urinlederne, blæren og urinrøret. Nyrerne filtrerer blodet og danner urin ud fra vand og affaldsstoffer som salte og rester fra proteinnedbrydningen. Blæren opsamler derefter urinen og udskiller den gennem urinrøret.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind