Humor

Teksten foregår i et absurd univers

Nana Gouls novelle “Har man sagt A” bruger i høj grad humoristiske virkemidler til at fortælle historien. 

Sammenstød mellem eventyr og virkelighed

En centralt virkemiddel er sammenstødet mellem  moderne virkelighed og  eventyrunivers. Tekstens moderne virkelighed ses i elementer som sammenbragte familier, parcelhuskvarter og indkøb i Bilka. Tekstens eventyrunivers har bl.a. en ond stedmor, der manipulerer dæmonisk med en naiv far. Farens børn udstødes fra familien og bliver til sidst til  uhyrer.

Sammenstødet mellem den moderne virkelighed og eventyruniverset skaber et absurd univers, hvor logik og realisme bliver stærkt udfordret. 

Vi ser til eksempel en stor absurditet i fremstillingen af faren, som opfatter sig selv som konsekvent og stærk, når han går med på sin kones mere og mere uhyrlige krav. Det absurde univers, vi møder i teksten, er et humoristisk virkemiddel, fordi det konstant bryder med vores forventninger til, hvordan verden er normalt. Humoren ligger netop i den overraskelse, som bruddet på vores forventninger udløser. 

Den naive fortællerstemme

Behandlingen af de to børn, Mikkel og Mille, bliver ikke fremstillet som bevidst og moralsk forkastelig børnemishandling, men fremstilles igennem eventyrets optik som helt naturlig. Her spiller især en naiv fortællerstemme en vigtig rolle. Vi ser det til eksempel, da fortælleren forklarer, hvordan Mikkel og Mille bliver gjort klar til at blive efterladt...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind