[17]

Fiktive fremstillinger af familien

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om fiktive fremstillinger af familien. I artiklen skal du analysere, fortolke og perspektivere Nanna Gouls novelle “Har man sagt A” fra novellesamlingen Erle Perle (2017). Den analyserende artikel indgik i skriftlig sksamen i Dansk A på STX fra den 3. juni 2020.

Først giver vi dig hjælp til at forstå opgaveformuleringen og finde en god vinkel på din artikel. Så får du hjælp til at analysere og fortolke novellen, hvor vi især har fokus på personerne, genretræk og humor. Du får også et grundigt resumé, der kan give dig overblik over handlingen. Til sidst får du nogle ideer til at perspektivere novellen til andre fiktive fremstillinger af familien.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af opgavehjælpen.

Handlingen bruger elementer, vi kender fra eventyr

Vi genkender også mange elementer af handlingen fra traditionelle eventyr. Vi har en ond stedmor, som har en nærmest dæmonisk magt over en ellers kærlig far. Det beskrives, hvordan hun fortæller ham historier om “Om dyr lænket i grotter, mænd med høje tindinger, dybe skove og forkerte børn.” Det virker nærliggende at tænke, at hun på den måde forhekser ham.

Vi ser, at Mikkel og Mille udstødes mere og mere fra hjemmet, hvor de udsættes for et antal prøvelser. Først forsvinder deres billeder fra væggen, så må de flytte ud i garagen, derefter må de bo i hundehuset. Til sidst fjernes de helt fra hjemmet, hvilket vi kan sammenligne med eventyrernes bjergtagninger, hvor hovedpersonerne bliver fanget af dæmoniske kræfter (fx i et pandekagehus eller på et bjerg). 

I de fleste, traditionelle eventyr ender handlingen lykkeligt for hovedpersonerne, fordi de overvinder tekstens prøvelser og kan vende hjem igen. Men i denne fortælling ender Mikkel og Mille med at blive til uhyrer. De går altså under som mennesker. Der findes dog traditionelle eventyr med lignende slutning. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Fiktive fremstillinger af familien

[17]
Bedømmelser
 • 11-11-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Fantastisk hjælp og inspiration til at skrive opgaven. Sikker på det hjælper.
 • 12-02-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Det ville være fedt med nogle arbejdsspørgsmål udover analysen..
 • 03-03-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Fik et 10-tal, tak :)
 • 12-05-2022
  Givet af 2.g'er på STX