Podcast

Her kan du høre en podcast om Morten Sabroes rejsereportage ”Et svin i Berlin”. Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke reportagen.

Vi går i dybden med reportagen, så du kan få en god start på dit arbejde med den. Du kan høre mere om dette:

00:00 Introduktion til reportagen

03:00 Komposition

06:20 Beskrivelse af situation og miljø

09:45 Sproglige virkemidler

15:05 Fortolkning og tema

Medvirkende

Jon (cand.mag i Engelsk og Filosofi)

Line (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Et svin i Berlin", som er en rejsereportage af Morten Sabroe fra 1990. Det er Jon og Line, som er redaktører i Dansk på Studienet, som jeg har med til at tale om artiklen. Jon, kan du ikke starte med lige at opridse for os hvad det er for en type tekst. 

Jon, du har allerede nævnt, at det er en særlig slags artikel fordi det er reportage, hvor der er en en journalist, der er taget ud for ligesom at opleve en en konkret begivenhed og så nedskrive hvordan oplevelsen var så vi ikke kun får fakta, men faktisk også får en beskrivelse af stemningen. Den her reportage især, er skrevet på en måde hvor det handler om at blive præsenteret for den stemning, der var, mere end det handler om at få en masse faktaoplysninger om, hvad der skete...

Selve opbygningen er kendetegnet ved, at det er en reportage. Den er kendetegnet ved, at den er sansende og stemningsfuld. Det er, som om at være der selv. Man forbinder det også nogle gange denne her form for artikler med de strømninger, der hedder New Journalism eller Gonzo-journalistik.

Det er en subjektiv og litterær form for journalistisk, hvor man tager udgangspunkt i sine egne oplevelser og følelser. Det gør netop teksten meget levende og nærværende. Det betyder også at sleve opbygningen bliver flyvsk. Den bliver næsten lige som et essay, hvor vi flyver lidt mellem nogle forskellige tanker. Der bliver stillet nogle spørgsmål undervejs, som Morten Sabroe reflekterer lidt over.

Men alligevel er der nogle holdepunkter i kompositionen. Vi har manden, som Jon også nævnte, som en form for omdrejningspunkt i teksten. Vi begynder hos ham, dykker ned i ham, og vi slutter også hos ham. Det skaber en form for cirkelkomposition i artiklen.

Det er konstant manden, denne stillestående mand, som ikke har sin plads i virvaret. Det er ham, der sætter refleksionerne i gang hos Morten Sabroe. Så på den måde er der alligevel en form for rød tråd. Det er manden. Man kunne kalde ham for en katalysator eller igangsætter i forhold til artiklen og de oplevelser, der bliver skildret.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind