Essay om litteratur og kunst

Her kan du lytte til en podcast, som giver dig hjælp til at skrive et essay om litteratur og kunst, der sætter samfundsproblemer til debat. Essayet var opgave 4 ved eksamen i skriftlig Dansk A på HHX den 15. december 2021. Opgaveformuleringen så sådan ud:

Opgave 4

Skriv et essay om litteratur og kunst, der sætter samfundsproblemer til debat. Inddrag tekstgrundlaget og andre eksempler på litteratur og kunst, der forholder sig til samfundsmæssige konflikter.

Du skal inddrage tre tekster:  Erik Henningsens billede ”En såret arbejder” (1895), Ulla Nicolais sangtekst ”Kvinde, kend dit eget værd” (1976) og Theis Ørntofts titelløse digt fra Digte 2014.

Podcast

Podcasten gør dig klogere på, hvordan du kan bruge tekstgrundlaget i din opgave. Den hjælper dig med at reflektere over emnet på en nuanceret og undersøgende måde, og du får forslag til at inddrage yderligere eksempler.

00:00 Hvad kræver opgaveformuleringen af dig, og hvordan skal du gribe den an?
01:20Hvordan kan du bruge ”En såret arbejder”?
03:20 Hvordan kan du bruge ”Kvinde, kend dit eget værd”?
05:10Hvordan kan du bruge digtet af Theis Ørntoft?
07:00 Hvilke refleksioner kan du tage op i dit essay?
12:15 Gode ideer til at finde dine egne eksempler at inddrage

Medvirkende

Jon (cand.mag i Engelsk og Filosofi)

Michael (cand.mag i Dansk og Filosofi)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten

Det, som billedet prøver at vise os noget om, er dårlige arbejdsforhold i samtiden. Vi ser en arbejder, der ligger på en båre. Der er forskellige elementer i billedet, der antyder, at han er hårdt såret. Det er et meget alvorligt problem. 

Det er antageligvis hans kone, der sidder med ansigtet gemt i hænderne og har sort tøj på, som om hun allerede er i sorg. Vi ser også et stykke af et hegn, som er formet som et kors. Så der er alle mulige elementer i billedet, der peger på, at der ikke er nogen god vej ud af situationen. 

Det siger noget om et samfundsproblem, som Erik Henningsen så. Det var dårlige arbejdsforhold uden sikkerhed for arbejderne, og derfor skete de her ting alt for ofte. Det siger også i et større perspektiv noget om klasseforskelle i samfundet. Der er nogen, som ikke rigtigt kan få hjælp. 

Der har været en læge hos ham, men lægen er ved at vaske sine hænder, han kan ikke gøre mere for ham. Så man udsætter arbejderne for en forfærdelig risikabel situation, og man giver dem ikke tilstrækkelig hjælp. Du har også politiet, der ser passivt til uden at gribe ind.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Essay om litteratur og kunst

[2]
Bedømmelser
  • 14-05-2023
    Givet af Underviser på Folkeskolen
    Fantastisk til at søge vinkler til de forskellige danskfaglige genrer.
  • 25-04-2023
    Givet af HHX-elev på 3. år