Eksperimen­terende litteratur

Her får du hjælp og inspiration til at lave et essay om eksperimenterende litteratur ud fra artiklen "Sig mig, hvad blev der lige af eksperimenterne?", skrevet af Peter Nielsen.

Vi tager fat på pointer og synspunkter i teksten og giver ideer til, hvordan du kan reflektere over dem i et essay. Vi ser også på andre delemner, du kan komme ind på, og giver eksempler på eksperimenterende litteratur.

Opgaven stammer fra dansk skriftlig eksamen på STX, 18. maj 2017.

Essay om eksperimenterende litteratur

Skriv et essay om eksperimenterende litteratur. 
Dit essay skal tage udgangspunkt i "Sig mig, hvad blev der lige af eksperimenterne?" (tekst 3) og undersøge sammenhængen mellem eksperimenterende litteratur og den tid, den er skrevet i. 
Inddrag eksempler på eksperimenterende litteratur. Du kan også inddrage eksempler fra andre kunstformer.
I denne opgave kan du anvende materiale fra internettet.

Indgangsvinkler til et essay

Mulige indgangsvinkler til et essay om eksperimenterende litteratur kan være:

Udtryk for samfundsændringer: Du kan vælge at fokusere på, hvordan den eksperimenterende litteratur er udtryk for tiden, den er skrevet i. Dette skal du under alle omstændigheder komme ind på, fordi opgaveformuleringen kræver det.

Du kan reflektere over, hvordan den eksperimenterende litteratur i 1900-tallet var udtryk for ændringer i samfundet. Fx industrialisering, urbanisering (folk flytter til byerne), meningstab og sekularisering (religion mister betydning). På samme måde kan du overveje, hvordan litteratur i dag er udtryk for den tid, vi lever i.

Litteraturens rolle i samfundet: Du kan fokusere på, hvilken funktion eksperimenterende litteratur kan have i samfundet. Du kan fx reflektere over, hvordan litteraturen kan udtrykke tilstanden i samfundet, og hvordan den kan udfordre normer og værdier. Du kan også stille spørgsmålstegn ved, om litteraturen overhovedet bør være eksperimenterende. Skal litteraturen være med til at skabe samfundsændringer?

De to indgangsvinkler kan sagtens kombineres.

Vejledning til essay

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til at skrive essay. Vejledningen hjælper dig med hvordan du bygger et essay op, og hvad du skal huske, når du skriver denne opgavetype i dansk.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Eksperimenterende litteratur

[1]
Bedømmelser
  • 06-05-2018
    Givet af 3.g'er på STX
    for guds skyld hvorfor kan vi ikke bare få et eksempel på en opgave?
    Hej. Tak for din bedømmelse. Vi forstår godt, at du savner en eksempelopgave. Vi har valgt at give ideer og eksempler til inspiration i stedet for en færdig opgave. Årsagen er at en færdig besvarelse kun viser én måde at løse opgaven på. Derimod åbner vores hjælp opgaven op og giver inspiration til flere forskellige måder at løse den på. Det giver mere rum til selvstændig refleksion, sådan at du kan vælge din vinkel på opgaven. På den måde bliver din besvarelse forhåbentlig mere selvstændig og bedre, og du lærer mere af hele processen. Vh, redaktionen på Studienet.dk.
    Givet af: Studienet.dk redaktionen