Ude på landet

Her får du hjælp til at analysere og fortolke ”Ude på landet”. Novellen er skrevet af Pia Juul og udkom i Dengang med hunden fra 2005. Den har tidligere været udgivet under titlen ”Hvad Fatter gjør, det er altid det Rigtige” i magasinet Ud & Se, som del af en novellerække, der nyfortolkede fortællinger af H.C. Andersen. 

Resumé

Novellen har en indledning, hvor en ironisk fortællerstemme taler direkte til læseren. Det handler om folk, der blive begejstrede for ideen om at flytte på landet, hvor der er fredeligt, idyllisk og skønt.

Derefter skifter fortællerstemmen til første person. Den tilhører nu en pige i skolealderen, som er flyttet på landet sammen med sin far og mor. Vi hører lidt om det gamle bondehus med lavt til loftet, som de flytter ind i. Selvom huset objektivt set lyder som ekstremt faldefærdigt og usundt, så er det farens lovprisninger af huset, der videregiver beskrivelsen. De sælger også bilen, da de flytter. Det er fint nok, fordi de har cykler, så det går indtil vinteren.

Herefter hører vi om fortællerens møde med landets sociale normer. Hun lærer som det første betydningen af ordet straf. En dreng i hendes klasse bliver sendt hen i hjørnet som straf, da han siger øv under en sangleg. Hun oplever også, hvordan larmende drenge bliver smidt af skolebussen, så de må gå hjem. Selv tør hun ikke larme.

Fortællerens far sætter en masse i gang i haven, men glemmer det hurtigt og lader spaden stå i jorden. I huset går tingene også i stå. Der bliver mere og mere rodet og beskidt. Men hverken fortælleren eller faren kan se det. Moren bliver derimod vred over situationen. Her lærer fortælleren ordet skyld at kende, da moren begynder at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind