Den starkare

Her finder du hjælp til Den starkare. Dramaet er skrevet af August Strindberg i 1888 og opført første gang i 1889 i København.

Vi giver dig et resumé af dramaet, og du får nogle arbejdsspørgsmål, som kan hjælp dig i gang med din analyse og fortolkning. Du får hjælp til at analysere og fortolke de vigtigste træk i teksten. Samt et forslag til perspektivering.

Bemærk: Analysehjælpen her bruger den svenske udgave af dramaet. Vil du hellere arbejde med den danske udgave, kan du bruge analysehjælpen til Den stærkeste.

 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Slutning

Spændingskurven i dramaet falder langsomt, fordi Fru X beslutter sig for, hvordan hun vil tolke sit forhold til Amelie og den indflydelse, Amelie har haft på hendes liv:

Jag kan inte vara ond på dig fastän jag ville det – för du är ändå den lille – ja, det där med Bob det bryr jag mig inte om! – vad gör det mig egentligen! – Och om du lärt mig dricka choklad eller någon annan lärt mig det, kan komma på ett ut! – (Dricker en sked ur koppen.)

(Snusförnuftigt.) Choklad är mycket hälsosamt för övrigt! Och om jag lärt kläa mig av dig – så tant mieux – det har bara fästat min man ändå starkare vid mig – och där förlorade du när jag vann – ja, att döma av vissa tecken så tror jag du förlorat honom redan! 

Fru X konkluderer altså, at Amelie har tabt kampen om manden. Hun mener endda, at det har gjort forholdet til manden stærkere, fordi det har lært ham at elske hende. Til slut går hun ud af scenen for at vende hjem til manden.

Det er kun Fru X, der får lov til at sige noget i stykket. Publikum får derfor aldrig at vide, om det hun siger og den konklusion, hun når frem til, er berettiget eller ej. Det må selv tolke sig til, hvordan forholdene i virkeligheden er og, hvad Amelie tænker.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den starkare

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.