Den stærkeste

Her får du hjælp til at analysere og fortolke dramaet Den stærkeste. Dramaet er skrevet af August Strindberg i 1888.

Først får du et resumé af dramaet og nogle arbejdsspørgsmål, der kan hjælp dig i gang med din analyse og fortolkning. 

Vi hjælper dig også med at analysere og fortolke de vigtigste træk i teksten. Til sidst får du et forslag til perspektivering.

Bemærk: Analysehjælpen her bruger den danske oversættelse af dramaet. Vil du hellere arbejde med den svenske udgave, kan du bruge analysehjælpen til Den starkare.

Uddrag

Her får du et uddrag fra analysehjælpen:

Titlen har symbolsk betydning

Dramaet hedder Den stærkeste, men på grund af den åbne slutning, afgøres det aldrig, hvem der reelt er den stærkeste. Altså hvem der har overtaget eller magten i forholdet mellem de to kvinder – og ikke mindst i forholdet til Bob. 

Fru X erklærer til sidst, at hun er den stærkeste. En af Fru X’s begrundelser for, at hun er den stærkeste er, at Frk. Y ikke formåede at holde på en mand, ikke blev kunstner og aldrig fik børn.

Et andet argument, Fru X giver for, at hun er stærkere end Frk. Y er, at Frk. Y aldrig siger noget. Fru X siger, at hun troede, det var en styrke hos Frk. Y. Igen spiller det uudtalte en vigtig rolle. Det har givet Frk. Y magt at holde sin tale tilbage, mens Fru X er kommet til at udlevere sig selv fuldstændig. Til sidt konkluderer Fru X dog, at Frk. Y’s stilhed skyldes, at hun aldrig tænker noget.

Fru X ender med at takke Frk. Y for at have fået hendes mand til at elske. Hun siger til sidst, at hun vil gå hjem for at elske ham. Hun siger dermed, at hun er tilfreds med sit liv. 

Hvis det er sandt, at Fru X er tilfreds med sit liv, kan stykket tolkes sådan, at hun er den stærkeste, fordi hun har valgt at acceptere omstændighederne og være glad for det liv, hun lever. At Frk. Y ikke får et ord indført til sidst og ligeledes forsvinder fra regibemærkningerne, kan også antyde, at Fru X får overtaget og bliver den stærkeste.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den stærkeste

[1]
Bedømmelser
  • 06-02-2023
    Givet af HHX-elev på 2. år