Podcast

Her kan du lytte til vores podcast om Rebecca Bach-Lauritsens tale "Sociale medier". Talen indgik ved eksamen i skriftlig Dansk A på STX d. 15. maj 2023, hvor du skulle skrive en analyserende artikel om den overbevisende og vedkommende tale. I podcasten analyserer, fortolker og vurderer vi talen, så du kan få en god start på din opgave:

Du kan høre mere om:

00:00 Genre og kommunikationssituation

02:05 Analyse med fokus på de retoriske og sproglige virkemidler i talen

17:25 Fortolkning og budskab

18:45 Vurdering om talen er overbevisende og vedkommende

23:00 Perspektivering til andre taler

Du lytter til to af vores redaktører, nemlig Jon (cand.mag. i Engelsk og Filosofi) og Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie). Signe er podcastens vært.

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om, hvordan man kan skrive en analyserende artikel om den overbevisende og vedkommende tale. Og det er Jon og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om, hvordan vi kan skrive denne her artikel. 

Vi har en opgaveformulering, som beder os skrive en analyserende artikel, hvor vi skal undersøge, hvordan man kan gøre en tale overbevisende og vedkommende. Og så har vi en tale, der hedder "Sociale medier", som vi vi skal tage afsæt i, og som vi skal starte med først at se nærmere på og analysere. Kasper, hvad er det for en tale, vi har at gøre med her? 

Jamen, man kan sige sådan helt overordnet, så er det en lejlighedstale. Altså hvis man skal lave sådan en skelnen ud fra de her storgenrer i retorikken. Den er blevet holdt i en bestemt anledning, nemlig den her litteraturfestival, der hedder Literature Exchange, som egentlig er en international litteraturfestival. Men man har inviteret her nogle danske forfattere til at komme og tale, og det gør man faktisk ikke hvert år. Men det er alligevel tilbagevendende. 

Forfatterene taler om mere end bare deres egne værker og deres egne bøger. Og her er af forfatterne Rebecca Bach Lauritsen blevet bedt om at tale om sociale medier. Hun siger det selv i talen. Og også eventuelle problemer med sociale medier og om litteratur. Så det er det, talen handler om. Og hvis vi skal rulle tilbage til det her med en lejlighedstalen, så skal den være overbevisende, for vi bliver revet med og lytter med. Men det er ikke, fordi den skal overbevise os om at gå ud og gøre noget bestemt, sådan som en politisk tale skal gøre. Så det er godt lige at have det afklaret, inden vi analyserer den.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind