Argumentation i teksten

I opgaveformuleringen bliver du blandt andet bedt om at karakterisere argumentationen i ”I gjorde os til narcissister”. Med andre ord skal du undersøge, hvilke typer af argumenter og virkemidler der er anvendt i teksten.

Sproglige virkemidler

Subjektiv stil og tone

Tonen og stilen i Freia Dams debatindlæg er hovedsageligt subjektiv.

  • Det viser bl.a. indledningen: ”Jeg er syg. Selvdyrkelsessyg. Egosyg. Se-mig-syg. Og det er du også. Enormt syg udi navlebeskuelseskunstens allerdybeste hjørnekrog. Og du elsker det.” 
  • Dam skriver også ”min generation”.

Hendes beskrivelse af sin generation tager dog ikke kun udgangspunkt i hendes egen opvækst, men hun skriver ”vores” og ”vi”, og gør det dermed til noget mere kollektivt.

Effekten af stilen og tonen

Med den subjektive stil appellerer Dam til sine modtageres følelser (patos-appel). 

Dam forsøger dog også at skabe et mere objektivt synspunkt og appellerer til læserens fornuft (logos-appel), da hun nævner, at ”narcissismeepidemien” er omtalt af en forsker:

  • Eksempel: ”vi er i øjeblikket ramt af det, som en amerikansk forsker har kaldt en regulær narcissismeepidemi.”
  • På den måde understreger hun, at det ikke bare er noget, hun har fundet på, men at det er et anerkendt problem.
  • Ikke desto mindre fortæller hun intet om, hvilken forsker der er tale om eller i hvilken sammenhæng. Det gør argumentet mindre holdbart.

Ordvalg

Dams debatindlæg indeholder en markant kritik af hendes generations opdragelse og opvækst. Dette ses blandt andet ud fra de ord, hun bruger, som langt fra er neutrale og objektive.

  • Eksempel: ”Som ringe i vandet har vi forpestet generationen før og efter os”.
  • Ved at skrive ”forpestet”, som er et negativt ladet ord, understreger Dam allerede her, hvad hun mener om sin generation.

 

Et andet eksempel på brugen af værdiladede ord og vendinger ses af følgende sætning:

  • Vejen til Helvede er som bekendt brolagt med den slags”.
  • Her taler Dam om de nytænkende pædagogiske intentioner, forældre havde i hendes opvækst. Ved at skrive ”som bekendt” gør hun det til noget alment kendt, at disse intentioner var dømt til at gå galt. Derudover viser den stærke formulering ”vejen til helvede er brolagt” klart hendes mening om forældrenes opdragelse.

Billedsprog

I ”I gjorde os til narcissister” bruger Freia Dam en del billedsprog. Hun bruger blandt andet sammenligninger og metaforer til at understrege sine pointer.

Sammenligning

I artiklen sammenligninger Dam sin generation med curlingsten, mens forældrene sammenlignes med fejere (dem der fejer foran en curlingsten for at få den til at bevæge sig længere):

  • Eksempel: ”Vi skulle kun lige sige farvel til 1970’erne, da det pludselig blev moderne at placere sit barn som en kæmpemæssig curlingsten foran sig og feje vejen for det i håbet om at skåne de mentale børneknæ for
...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind