Buddhalegenden

Dette er vores analysehjælp til Buddhalegenden, som spiller en vigtig rolle i buddhismen. Legenden indgår som en del af buddhismeforløbet i Religion i gymnasiet. Analysehjælpen indeholder bl.a. en side med resumé af Buddhalegenden og en side, hvor du finder grundig hjælp til analyse.

Analysehjælpens indhold

Uddrag 

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Buddhas oplysning er fundamentet for buddhismen og dens lære

I Buddhalegenden hører vi, hvordan Buddha i meditationen under bodhi-træet når den endelige oplysning. Dette er den mest afgørende begivenhed i hele buddhismen. Buddhas oplysning er nemlig forudsætningen for, at han overhovedet er en buddha, og at han har fået indsigt i sandheden og kan lære den fra sig. Dvs. at Buddhas oplysning er kernen i buddhismen som religion. Ud af hans oplysning springer alt andet.

Vi hører, at Buddha umiddelbart før sin oplysning fristes af dæmonen Mara til at følge sit begær. Ifølge nogle versioner lokker Mara ham med sine tre gudesmukke døtre, men Buddha står imod og bliver frisat fra begæret og dermed også fra lidelsen.

Denne del af legenden sætter altså fokus på begæret, der ifølge den anden ædle sandhed er årsagen til al lidelse, og til at mennesker hænger fast i genfødslernes kredsløb, samsara. Den tredje ædle sandhed slår fast, at det at frigøre sig fra begæret medfører, at lidelsen ophører.

I livshjulet og årsagskæden ses det mere detaljeret, hvordan det, at Buddha overvinder sit begær, gør, at han ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Buddhalegenden

[1]
Bedømmelser
  • 30-05-2022
    Givet af 2.g'er på STX
    God, men kunne være smart at lave analysen ud fra det analyseskema man får til en eksamen