Broder­morderen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Brodermorderen” af Martin Andersen Nexø. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, baggrundsviden og hjælp til at fortolke og perspektivere teksten. 

Martin Andersen Nexø (1869-1954) var en dansk forfatter. Novellen ”Brodermorderen” er fra hans novellesamling De sorte Fugle, der udkom i 1930.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Tema

Novellen tematiserer krigens rædsler og meningsløshed. Den tematiserer også de klasseskel, der kommer til udtryk i krigen. 

Der er malende, blodige beskrivelser af død og lemlæstelse i novellen, som tydeligt formidler, hvor rædselsfuldt, der har været i 1. verdenskrigs skyttegrave. Krigens meningsløshed bliver understreget ved, at fronterne er de samme ved novellens slutning, som de var i begyndelsen, inden franskmændenes stormløb på den tyske skyttegrav. Intet er forandret, men begge sider har lidt en masse død og ødelæggelse. 

Holz’ sympati med franskmændenes soldater er først og fremmest en følelse af, at de er mennesker, ligesom ham selv. Han føler et slægtskab med den mand, han bliver tvunget til at skyde. Samtidig føler han en anden form for fællesskab og sympati, der baserer sig mere på klasse. Han forestiller sig, at franskmanden også er tvunget i krig af samfundets magthavere – det er i hvert fald de færreste, der frivilligt vælger at storme en skyttegrav. Det er nærmest en selvmordsaktion. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Brodermorderen

[4]
Bedømmelser
 • 13-04-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 20-06-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 23-05-2022
  Givet af 1.g'er på STX
 • 01-06-2021
  Givet af 1.g'er på STX