[12]

Bølger

Her er vores kompendium om bølger. Du kan bruge kompendiet, uanset om du har bølgelære i Fysik på C-, B- eller A-niveau. Kompendiet gennemgår, hvad du skal vide om bølger, og hvordan du løser almindelige typer af opgaver om bølger.

Her kan du læse et uddrag af siden om, hvad bølger er

En bølge er en svingning, der forplanter sig til omgivelserne. Bølgen er altså den rumlige udbredelse af en svingning.

En bølge kan f.eks. dannes, ved at noget noget vand et bestemt sted i en sø svinger skiftevis op og ned. Svingningen forplanter sig så som bølger ud i resten af søen.

...

Bølger udbreder sig igennem et medium (noget stof, f.eks. jord, vand, luft eller en streng på et instrument) eller vakuum. Det afhænger af bølgetypen, om bølgen kan udbrede sig gennem et medium, et vakuum eller begge dele. Læs mere i afsnittet om bølgetyper længere nede på siden.

Bølgens udbredelse transporterer ikke det medium, som bølgen evt. udbreder sig igennem. Bølgen forplanter sig gennem mediets partikler, men partiklerne flytter sig ikke. 

Lydbølger kan f.eks. opstå, hvis man taber en genstand på gulvet. Partiklerne i gulvet og genstanden vibrerer (udfører svingninger) ved sammenstødet, og svingningerne forplanter sig som bølger gennem luftens molekyler (bølgernes medium). Bølgerne kan til sidst registreres af øret og oversættes til lyd i hjernen. Gulvets og luftens partikler har ikke ændret placering, efter lydbølgen har passeret.

...

I Fysik arbejder man med den type bølger, der kaldes harmoniske bølger. Harmoniske bølger er...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bølger

[12]
Bedømmelser
 • 12-06-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 08-06-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 12-05-2024
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 08-05-2024
  Givet af HTX-elev på 2. år