Blinkende lygter

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Blinkende lygter” af Tove Ditlevsen. Digtet udkom i digtsamlingen fra 1947, som også hed Blinkende Lygter

Vi gennemgår de vigtigste elementer i digtet, som det er godt at have med i analysen. Du får et resumé af digtet, og vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere det. 

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen: 

Der er en faldende rytme med daktyler og trokæer

”Blinkende lygter” har en fast rytme, der primært består af versefødderne daktyler og trokæer. Et digts rytme består helt generelt af dets fordeling af trykstærke og tryksvage stavelser. En daktyl er en lille rytmisk figur, der består af én trykstærk stavelse, der efterfølges af to tryksvage stavelser. En trokæ består af én trykstærk stavelse, der efterfølges af én enkelt tryksvag stavelse. 

Vi kan som eksempel fremhæve rytmen i digtets anden strofe. De trykstærke stavelser er her fremhævet med fed skrift:

Her lyser din vildsomme kærlighed
fortabt gennem tågede nætter,
og alt hvad du siden elsked og led
har grænser som viljen sætter.

Hvert vers starter med en tryksvag stavelse, der fungerer som en slags optakt. Herefter følger en daktyl. Derefter varierer versene lidt, men de holder sig til enten daktyler eller trokæer. 

Begge versefødder, daktyler og trokæer, har det tilfælles, at de starter trykstærkt og slutter tryksvagt. Det får ordstrømmen til at lyde, som om den tager farten af. Du kan selv prøve at læse digtet højt og mærke, hvordan ordenes rytme påvirker farten i din oplæsning. Det føles, som om rytmen tvinger dig til at holde tilbage, sænke farten og dvæle ved ordene. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Blinkende lygter

[1]
Bedømmelser
  • 17-04-2021
    Givet af 2.g'er på STX