Biologi A STX - 24. august 2016

Her kan du finde Studienets besvarelse af opgaverne, der blev stillet ved eksamen i Biologi A på STX 24. august 2016. Opgaverne er besvaret af Studienets fagredaktør i biologi.

Her kan du se et udsnit af Studienets besvarelse af opgave 1.5 om glyphosat:

Diskuter, om landbrugets ønske om at tillade anvendelse af flere typer af sprøjtegifte vil løse problemet med resistent ukrudt.

I dag eksisterer der herbicidresistent ukrudt, og landmændene må kun bruge få forskellige sprøjtegifte. Hvis landmændene pludselig må bruge flere typer sprøjtegifte, kan de bekæmpe dette ukrudt, da det ikke vil være resistent over for de nye herbicider. Men efter et stykke tid kan man risikere, at ukrudtet også bliver resistent over for de nye sprøjtegifte. Derfor skal nye herbicider introduceres og benyttes under nøje kontrollerede forhold.

Det indebærer f.eks., at landmændene bør skifte mellem sprøjtegifte, således at de kun bruger en type sprøjtegift ad gangen over f.eks. fire år. I løbet af de fire år vil enkelte ukrudtsarter udvikle resistens over for sprøjtegiften (som det fremgår af figur 5), og der vil således opstå et selektivt pres til fordel for de resistente planter. Men når en anden sprøjtegift pludselig bruges, har disse resistente planter ikke længere en evolutionær fordel i populationen. Derfor får resistensen ikke mulighed for at udbrede sig voldsomt i populationens genpulje.

Samtidig bør...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Biologi A STX - 24. august 2016

[1]
Bedømmelser
  • 25-01-2017
    fin nok ................