Podcast

Her kan du høre en podcast om Nordstrøms sangtekst ”Berlin”. Podcasten hjælper dig med at analysere og fortolke teksten, så du kan få en god start på dit arbejde.

Du kan høre mere om dette:

00:00 Genre og komposition

02:00 Analyse af første vers

04:40 Analyse af omkvædet

05:30 Analyse af andet vers

09:40 Opsamling på sprog og referencer til "Nat i Berlin 1921"

14:00 Fortolkning og tema

Du lytter til Kasper (ph.d. i Litteraturhistorie) og Niels Aage (cand.mag. i Dansk, Oldtidskundskab og Religion). Begge er redaktører i Dansk ved Studienet. Signe er vært for podcasten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om ”Berlin”, som er en sang af Nordstrøm, der er skrevet i år 2006, og det er Niels Aage og Kasper, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om sangen. Niels Aage, kan du starte med lige kort at introducere sangen for os? 

Ja, det kan jeg da i hvert fald. Det er jo en sang af Nordstrøm, og den handler om et jeg, som ligger og prøver på at falde i søvn nede i Berlin, men som ikke kan sove. Og han tænker på et du, som han savner rigtig meget. Hans kæreste eller noget i den stil. Jeget har sådan en uro og savner sin  baby. Det er det, der gør, han ikke kan sove. Det er det der savn eller længsel. 

Hvis vi ser lidt på genren, så kan vi sige, at det er et lyrisk digt, og det kan vi se ved, at det handler om at have fokus på følelser og stemning og refleksioner mere end en handling. Hvis der var en handling, der var i fokus, så kunne man kalde det et episk digt. Men her kan vi sige, det er en form for lyrisk digt.

Vi kan også se nogle virkemidler i forhold til rim. At i versene er der et krydsrim, hvor hver anden linje rimer. Og i omkvædet er der parrim kan man sige. Eller faktisk fem linjer, som alle sammen rimer. Det er faktisk en hel kavalkade af rim. Et langt rim i omkvædet. Og så er en meget regelmæssig rytme. Rytmen er den samme hele vejen igennem versene, og det gør, at den er meget oplagt at synge og sætte melodi til.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind