Newtons 2. Lov - Rapport i Fysik

 • HTX 2. år
 • Fysik B
 • 12
 • 26
 • 4165
 • PDF

Newtons 2. Lov - Rapport i Fysik

Formålet med dette forsøg er at eftervise Newtons 2. lov, som siger følgende:

F_res = m * a

Hvor F_res er den resulterende kraft på legemet med massen macc, mens a, er accelerationen af det samme legeme. Den resulterende kraft er det samme som alle enkeltkræfterne, som påvirker emnet, lagt sammen.

Forsøget blev udført med programmet datatrisse - også kaldet 'Smart Pulley'.

Lærers kommentar

Flot rapport

Indhold

Formål
Forsøgsbeskrivelse
Forsøgsbehandling
Afvigelse
Fejlkilder og usikkerheder
Konklusion
Bilag

Uddrag

2. Forsøgsbeskrivelse for Newtons 2. lov

Til øvelsen benyttes en luftpudeskinne med tilhørende blæser. Glideren svæver på en luftpude, idet trykluft fra en blæser passerer op gennem en række fine huller i banen. Herved nedsættes gnidningsmodstanden til en meget lav værdi. På den ene ende af glideren sættes en fjederenhed, der har en tap, hvortil der fæstnes en tråd, der går hen over en trisse ved enden af banen. I den anden ende af tråden hænges et lod. Banen skal stilles så højt, at loddet ikke rammer gulvet, før glideren har bevæget sig langs hele banen.
Gliderens masse kan ændres ved, at man sætter lodder på den. Massen af glideren med evt. ekstra belastning kaldes mg, og massen af loddet kaldes ml.

Registrering af bevægelsen foregår ved hjælp af en såkaldt datatrisse - også kaldet 'Smart Pulley'. Denne anbringes ved enden af banen og bliver altså den trisse, som tråden lægges hen over, se fig. 3. Trissen er forsynet med et antal eger, der bryder en lysstråle, når de passerer mellem benene på den gaffel som trissen er anbragt i. Lysstrålen er desværre infrarød og kan altså ikke ses, men den røde lysdiode på enden af den gaffel, som hjulet sidder i, lyser, når den infrarøde lysstråle er afbrudt.

Hver gang en eger passerer lysstrålen kommer der en elektrisk impuls som overføres til en computer, der er forsynet med et program, der registrerer det tidspunkt, hvor impulsen ankommer, ved hjælp af et ur, der starter ved den første afbrydelse af strålen. Da hver afbrydelse af strålen svarer til en bestemt drejning af trissen og dermed til, at tråden har bevæget sig en bestemt vejlængde, kan programmet så tegne en kurve, der viser vejlængden som funktion af tiden.
Før målingerne begynder skal I sørge for, at banen står helt vandret. Det gøres lettest ved, at I anbringer en glider på banen uden, at tråden er bundet til den, starter blæseren og justerer stilleskruerne på banens ene fod, indtil glideren kan stå helt stille... Køb adgang for at læse mere

Newtons 2. Lov - Rapport i Fysik

[7]
Bedømmelser
 • 04-04-2004
  God rapport med en masse teori, desværre handler meget om hvordan pudebænken fungerer
 • 13-04-2011
  strålende opgave, jeg brugt næsten hele opgaven, tak for hjælpen vil jeg nok sige
 • 03-12-2012
  Slet ikke noget jeg kunne bruge
 • 29-11-2012
  Givet af Folkeskoleelev i 8. klasse
  rigtig god, men kunne godt have en bedre konklusion