Digtanalyse af Berlin, mit hoved og Nat i Berlin

  • HHX 1. år
  • Dansk A
  • Godkendt
  • 2
  • 941
  • PDF

Digt- og lyrikanalyse, Noter: Digtanalyse af Berlin, mit hoved og Nat i Berlin

Her finder du noter til at lave en sammenlignende analyse og fortolkning af de 2 digte "Berlin, mit hoved" af Michael Strunge fra 1983 og "Nat i Berlin" af Tom Kristensen fra 1921.

Uddrag

Dansk sammenligende analyse af "Nat i Berlin og "Berlin, mit hoved"

Forfattere:
"Nat i Berlin": Tom Kristensen.
"Berlin, mit hoved": Michael Strunge.

Titel og årstal:
Nat i Berlin: 1921.
Berlin i mit hoved: 1983.

Genre: Begge digte er episke, dvs. at digtet fortæller en handling. Stroferne er kronologiske, det er sansende, tankevækkende, skaber billeder i hovedet på os.

Tid og miljø: Det er tydeligt at, begge digte foregår i Berlin om natten. Begge i Berlins vågne natteliv. "Nat i Berlin" er fra 1921 mens "Berlin, mit hoved" først er skrevet lidt over 60 år senere.

Ydre komposition: "Nat i Berlin" består af 14 strofer med 4 vers i hver, der er ikke noget omkvæd. "Berlin, mit hoved" er herimod ikke så klassisk stillet op. Han skriver den mere som en tekst. Den består dog af 2 strofer med 26 vers i den første og 5 i den anden.

Indre komposition: "Nat i Berlin" er fortællende, altså manden i digtet kan ikke finde ro, og til sidst er han nød til at se en "kvinde". Den henvender sig til et problem, som fortælleren har, i form af fristelse. "Berlin, mit hoved" er også fortællende og mere direkte i sproget, da der benyttet mere direkte tale og flere komplicerede sætninger og ord. Der er benyttet lidt flere komplicerede sætninger sammenlignet med Nat i Berlin. F.eks. ”For fanden, mine knæ, Berlin, det gode guldlys (nyt vers) en kunsteufori, en glæde købt og ædt. Altså lange sætninger, som kan uoverskuelige at læse, hvilket gør den langsommere læsemæssigt... Køb adgang for at læse mere

Digtanalyse af Berlin, mit hoved og Nat i Berlin

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til Digtanalyse af Berlin, mit hoved og Nat i Berlin.