Det Osmanniske Rige og Det Moderne Tyrkiet

 • HHX 2. år
 • Historie B
 • 12
 • 11
 • 3296
 • PDF

Det Osmanniske Rige og Det Moderne Tyrkiet

Dette er en opgave om Det Osmanniske Rige og det moderne Tyrkiet. Vi redegør for Det Osmanniske Riges storhed og fald og undersøger, hvordan Atatürk skabte det moderne Tyrkiet.

Indledning
Formålet med denne skriftlige opgave er at belyse den tyrkiske historie, ved at starte med at beskrive det Osmanniske rige før dets sammenbrud i 1914. Derefter vil jeg foretage en analyse af, hvad grundene til det gamle riges sammenbrud var og derefter beskrive det moderne Tyrkiet. Til sidst vil jeg vurdere og beskrive, hvorfor sekularismen var så vigtig for Atatürk, og hvad han forandrede ved Tyrkiet i forhold til det gamle rige.

Indhold

Indledning
Beskrivelse af det Osmanniske rige før 1914
- Forhistorie
- Osmanniske riges dannelse og erobring
- Den osmanniske ekspansion stoppes
Det Osmanniske riges sammenbrud
- ”Europas syge mand”
- Var en magtfuld spiller
Moderniseringen af Tyrkiet
- Opstarten
- Det moderne Tyrkiet fødes
Hvordan adskilte det sig fra det gamle rige?
- Tyrkiet som nationalstat
- Demokrati
- Tyrkiet og omverdenen
Hvorfor var sekularismen så vigtig for Atatürk?
Konklusion

Uddrag

Tyrkerne dukkede op i Mellemøsten fra omkring 800-tallet. De kom fra det indre Asien, hvor deres sprog stadig er vidt udbredt i lande som f.eks. Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Turkmenistan og Aserbajdsjan. De var på dette tidspunkt allerede muslimer, og de arbejdede som lejesoldater for de forskellige fyrster i området. Efter en længere periode tog de i flere tilfælde magten fra deres herre og oprettede selvstændige tyrkiske stammer og kom længere vestpå i det 11. århundrede til det byzantinske Anatolien.

I løbet af det næste århundrede spredtes disse folk, kaldet tyrkerne, på den anatolske højslette. Efterhånden blev tyrkerne også kaldet Seljukkerne til den mest dominerende flertal i området og etablerede sig med hovedstad i Konya, i det såkaldte Rum-sultanat, som ligger et par hundrede kilometer fra den nuværende hovedstad Ankara. Mongolske invasioner fra øst truede den tyrkiske dominans i løbet af 1100-1200 tallet, og på grund af de mongolske angreb blev samfundene i Anatolien efterhånden splittet og var nu primær præget af store grupper af nye immigranter, der kom rejsende fra forskellige områder fra det indre Asien, som var blevet drevet vestpå af mongolerne.

Anatolien tiltrak hele tiden flere nye grupper af flygtninge fra det indre Asien, nomader, eventyrere og hovedsagligt krigerfolk, som snart begyndte at slutte sig sammen om at erobre større områder af Anatolien. Et af de grupper af krigerfolk, som kom til at få den største betydning og som var kommet østfra var anført af Osman, som kom til at lægge navn til Osmannerriget... Køb adgang for at læse mere

Det Osmanniske Rige og Det Moderne Tyrkiet

[9]
Bedømmelser
 • 09-12-2016
  Kan ikke se, hvordan opgaven kan have fået 12. God overordnet info og gode kilder, men for overfladisk i mine øjne
 • 20-09-2010
  rigtig fin og velskrevet opgave. hjælper meget til inspiration :)
 • 08-11-2013
  rigtig god og god god
 • 02-06-2013
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Fin nok til inspiration.