Aftenshowet - De store taler | Essay om taler

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1425
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Aftenshowet - De store taler | Essay om taler

Essayets emne er taler, og det tager udgangspunkt i et uddrag af tv-udsendelsen Aftenshowet på DR1 den 26. august 2014 med titlen "Aftenshowet - De store taler".

Denne opgave er et eksempel på, hvordan man kan løse opgave 3 i eksamenssættet i Dansk A den 22. maj 2015. Eksemplet er udarbejdet af Studienet, og du kan bruge det som inspiration, når du skal skrive din egen opgave.

Opgaveformuleringen fra eksamenssættet lød:

3 Taler
Skriv et essay om taler.
Dit essay skal tage udgangspunkt i Aftenshowet - De store taler (tekst 3) og undersøge, hvordan taler både kan markere en begivenhed og skabe forandring. Inddrag eksempler.
I denne opgave kan du inddrage materiale fra internettet.

Studienets kommentar

Du kan se vores vejledning til at skrive essay, hvis du har brug for hjælp til at skrive din egen opgave:
Dansk essay | Model og Vejledning

Uddrag

I weekenden genudsendte de den danske film ”Drømmen” i fjernsynet. Jeg er vild med den måde, frihedskampen og ungdomsoprøret fremstilles på i filmen. Hovedpersonen Frits bliver i løbet af filmen mere og mere fascineret af Martin Luther King, og hvor kan jeg godt forstå ham. I have a dream. Det er fire ord, der fik stor betydning for Frits, og som har betydet meget i vores verden. De stammer fra en af historiens mest berømte taler, og ordene har skabt genlyd og forandring, lige siden talen blev holdt i 1963. Ordene er også med i ”Aftenshowet – De store taler”, som er et uddrag af programmet Aftenshowet på DR1 den 26. august 2014. Om den gode tale siges det i uddraget: ”Uanset om man er statsmænd, ægtemand, ven eller veninde, eller om talen skal vække tårer eller grin, så er det de samme ting, der gør den gode tale”. Hvordan kan den gode tale både markere en begivenhed og skabe forandring?

Jeg overvejer for tiden, om jeg vil holde en tale, når min mormor fejrer sin 70 års fødselsdag i foråret. Jeg ved ikke, om jeg gør det. Jeg har før oplevet at sidde til en fest og føle, tiden næsten gik i stå, fordi den tredje onkel i rækken holdt gildets næstdårligste tale. Det skal ikke blive mig, folk tænker sådan om. Det kræver noget at holde en tale, at få folk til at lytte, at inspirere. Det kræver i hvert fald, at man har noget på hjerte. Og det har jeg selvfølgelig, men så alligevel. Man skal have noget stort på hjerte, som er relevant for andre mennesker. Der er en stor magt forbundet med at mestre talens kunst, det er jeg ikke i tvivl om. Men hvad er det, den gode tale kan, der gør den så magtfuld?... Køb adgang for at læse mere

Aftenshowet - De store taler | Essay om taler

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.