SRP om Oslo-Aftalerne og Israel-Palæstina Konflikten

  • STX 3.g
  • SRP (Historie A, Samfundsfag A)
  • 10
  • 28
  • 7967
  • PDF

SRP om Oslo-Aftalerne og Israel-Palæstina Konflikten

SRP om Oslo-Aftalerne og Israel-Palæstina Konflikten, skrevet med brug af fagene Historie A og Samfundsfag A. I opgaven giver jeg bl.a. en redegørelse for fredsforhandlinger mellem de to stridende parter, og kigger på hvilke områder Oslo-aftalerne arbejder med og fandt løsninger på problemer.

Lærers kommentar

Det var en rigtig god opgave, dog kunne den godt gå hurtigere fra den redegørende del til den analyserende.

Studienets kommentar

Bemærk: I dette SRP er der ikke analyseret kilder i historie. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 3
Redegørelse for fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinensiske organisationer siden seksdageskrigen i 1967 4
Oslo-aftalen/Principerklæringen 1993 4
Oslo-aftalen II /Taba-aftalen 1995 6
Wye River aftalen 1998 9
Camp David forhandlingerne 2000 10
Delkonklusion 11
Undersøg hvilke konfliktflader Oslo-aftalerne fandt løsninger på samt hvilke brudflader der sidenhen har fasthold konflikten 11
Oslo-aftalens løsninger 12
Oprettelse af et palæstinensisk selvstyreråd og valg i Palæstina 12
Brudflader, der har fastholdt konflikten 13
Jerusalem 13
Bosættelser 15
Delkonklusion 15
Vurder den rolle De Forenende Nationer spiller/vil spille ved grænsedragningen med inddragelse af international politisk teori 16
Civilisationernes sammenstød 18
Realisme og idealisme 19
Delkonklusion 21
Konklusion 22
Underskrift 24
Litteraturliste 24
Bosættelser. Udgivet a=3696 25

Uddrag

"Indledning:
Det geografiske område, hvor Israel, Vestbredden og Gazastriben i dag er placeret, har historisk set altid været plaget af megen uro. År ca. 1000 f.Kr. slog Kong David filistrene og drev dem ud af området, og derpå oprettede han Israel og gjorde Jerusalem til landets hovedstad. Siden da har området været underlagt mange forskellige herredømmer.

Idet jøderne i nogle perioder ikke havde kontrol over landet, blev de gradvist fordrevet. Jøderne blev betragtet som fremmede i de nye områder de kom til, de var altid udskældte, og de blev aldrig accepteret. Mange år efter, under 2. Verdenskrig, blev jøderne i Europa stadig forfulgt, denne gang i en ekstrem grad af nazisterne.

Derfor immigrerede mange af dem dels til USA for at slippe væk fra forfølgelserne i Europa, og dels til landet, hvor Israel havde ligget i fortiden, og som de stadig så som deres retmæssige land. Området var siden blevet beboet af arabere, men der boede stadig jøder i området, og det betød, at de to folkeslag kom til at leve og bo side om side.

Ingen af de to folk var tilfredse med dette, da de ikke kunne acceptere hinandens tilstedeværelse og mente landet tilhørte hver deres egen befolkningsgruppe.

Briterne havde haft kontrollen over området siden 1918, da de trængte tyrkerne ud derfra. Det betød, at landet havde været under britisk kontrol i ca. 30 år, da man besluttede at overdrage mandatområdet til FN, der valgte at dele landet i tre stykker. Et landstykke på størrelse med Jylland til jøderne og to adskilte mindre områder til araberne. Det har begge grupper været utilfredse med lige siden.

Det har været forsøgt at skabe fred mellem de to parter, men der er ikke fundet nogen løsning til dato, selvom man har været tæt på endelig at opnå fred. Spørgsmålet er, om det er muligt at skabe fred mellem de to parter, om nogle af de problemer der hersker er løst og om hvordan FN i fremtiden vil prøve at løse problemet med grænsedragningen, der er blevet rykket af flere omgange ved besættelser?"... Køb adgang for at læse mere

SRP om Oslo-Aftalerne og Israel-Palæstina Konflikten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.