SRO om enzymer i Matematik A og Biologi B

  • STX 2.g
  • SRO (Biologi B, Matematik A)
  • 7
  • 18
  • 3926
  • Word2007

SRO om enzymer i Matematik A og Biologi B

En SRO(Bio B+Mat A) om enzymer, og hvordan de fungerer under påvirkning af hhv. temperatur og pH-værdi. Jeg har lavet et forsøg for at skitsere dette.

Problemformulering
”Hvad er et enzym og hvordan afhænger enzymaktivitet af pH og temperatur? Hvilken rolle spiller enzymer i dagligdagen?”

Lærers kommentar

God opgave, få skriftlige fejl og matematikken var i top. Savnede dog en lidt dybere biologisk forklaring på mekanismerne bag enzymer, og du skulle måske have holdt dit til en perspektivering og gået mere i dybden.

Elevens kommentar

Jeg ville være skeptisk overfor mit forsøg og prøve at sammenligne det med lignede eksperimenter. Udover dette kunne jeg også have anvendt lidt flere regressions muligheder på mine talsæt.

Indhold

English Abstract 2
Indledning 4
Enzymer 5
Det eksperimentelle arbejde 7
Matematisk databehandling 7
Analyse, vurdering & fejlkilder 11
Perspektivering 13
Konklusion 14
Litteraturliste 15
Bilag 17

Uddrag

Indledning

I den her studieretningsopgave om enzymer vil jeg forsøge at beskrive hvad et enzym er og hvilken rolle dette har i hverdagen. Enzymer er livsnødvendige for stort set alle kemiske processor i denne verden, da de fungerer som en katalysator der ”speeder” disse processor op. For at finde ud af hvordan enzymer reagere på hhv. pH, kulde og varme har jeg lavet et forsøg med enzymet ”katalase”, der skal kunne give et indblik i, hvordan enzymaktiviteten forandres. Det vil jeg bl.a. gøre ved at benytte mig af regression og differentialregning til at lave nogle grafer i ”Graph” for at illustrere dette. Disse resultater vi jeg så sammenligne med andres og vurdere om de er realistiske, men hvis ikke de er det, vil prøve at forklare hvorfor. Til sidst i opgaven vil jeg forsøge at perspektivere den viden jeg har tilegnet mig om enzymer og enzymaktivitet, til et par virkelige problemstillinger, som konservering af fødevarer og kødklister. I disse praktiske eksempler vil jeg redegøre for enzymers betydning i de konkrete tilfælde.

Enzymer
Uden at vide det bruger vi faktisk enzymer, til rigtig mange ting i dagligdagen og vi ville ikke kunne overleve uden dem. Men hvad er enzymer egentlig? Udover at være et protein, danner enzymer grundlaget til stort set alle de kemiske processor der finder sted i levende organismer, eukaryoter såvel som prokaryoter. Disse processorer bliver katalyseret af enzymer, hvilket betyder at enzymerne medvirker til at forøge hastigheden af disse processer drastisk. Enzymer får stofstifteprocessor til at forløbe helt op til 108 - 1020 gange hurtigere. Der findes flere tusinde enzymer, da hvert eneste enzym er så at sige unikt, da det kun at udføre en bestemt proces. Hvert eneste enzym har derved et gen, der koder for enzymet.
Et eksempel på et enzym, kunne være den type gærceller, der har de katalytiske substanser, der skal til for ... Køb adgang for at læse mere

SRO om enzymer i Matematik A og Biologi B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.